S: Umuligt helt at udrydde fejl i sundhedsvæsnet

Seks danske fertilitetsklinikker har haft mistanke om, at æg eller sædceller er blevet forbyttet. Systemet må tage ved lære af fejlene og sørge for, de ikke gentager sig, men man kan aldrig sikre sig helt mod menneskelige fejl, siger Socialdemokraterne.

19-årige Marcus Pedersen blev født af en anden kvinde end sin biologiske mor, da der blev byttet rundt på to glas på en fertilitetsklinik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedssystemet er nødt til at tage ved lære af sine fejl, så de aldrig gentages, men det er umuligt helt at eliminere menneskelige fejl, som dem, der med al sandsynlighed er sket på flere fertilitetsklinikker, hvor æg eller sædceller er blevet forbyttet.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), efter Berlingske lørdag kan afsløre, at i alt seks danske fertilitetsklinikker har haft mistanke om, at de har begået fejl som den, der skete for 19 år siden, da Marcus Pedersen kom til verden. Han er resultatet af den værst tænkelige fejl, der kan opstå på en fertilitetsklinik: Æg eller sædceller bliver forbyttet.

»Den type fejl skal ikke ske, men skulle det alligevel ske, må vi virkelig tage ved lære af hændelsen, så systemet kan rette op på det, der hvor det er gået galt, og dermed sikre, at det ikke sker igen,« siger Flemming Møller Mortensen, der pointerer, at der er stor fokus på at reducere antallet af fejl i sundhedsvæsnet.

»Vi skal stramme op i systemet, og når man hører om sager som disse, så bliver lysten til at gøre noget ikke mindre. Men man er allerede i gang, da det er en del af de seneste års aftaler, der er indgået mellem regionerne og staten. Her er det skrevet ind, at antallet af utilsigtede hændelser skal reduceres markant,« siger han.

I alt seks gange er Sundhedsstyrelsen blevet orienteret, når fertilitetsklinikker får mistanke om, at de har forbyttet æg- og sædceller, skriver Berlingske. I værste tilfælde bliver fejlene først opdaget, når barnet er født, og man finder ud af, at der ikke er en biologisk forbindelse mellem børn og forældre.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), vil nu have sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at tage en alvorlig samtale med regionerne, så der kommer fuldstændig styr på procedurerne og fejlprocenten bliver lig nul.

Det, mener Flemming Møller Mortensen ikke, er en realistisk målsætning.

»Sundhedsministeren har det øverste ansvar, men man skal passe på med, at ministeren ikke skal agere på samtlige sager. Der sker fejl i systemer, hvor mennesker spiller en rolle. Vi skal selvfølgelig have et system, hvor det sundhedsfaglige personale er så dygtigt, at så få fejl som muligt finder sted,« siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

»Jeg vil ikke være ærlig, hvis jeg påstår, man fuldstændig kan rydde dette område for fejl. Det er umuligt at udrydde alle fejl, men man kan have et system, der bruger alle ressourcer på at undgå fejl, og hvis de alligevel sker, skal der være en åbenhed omkring at indberette de utilsigtede hændelser, således der kan tages ved lære af det,« siger han.