S: Udseende skal ikke koste folk dagpengene

Hvis folks fremtoning forhindrer dem i at få et job, skal de rådgives i den rette retning, mener Socialdemokraterne, der afviser Liberal Alliances forslag om at fratage folks dagpenge.

Det er både umenneskeligt og virkelighedsfjernt, når Liberal Alliance foreslår at tage dagpenge eller kontanthjælp fra folk, der eksempelvis bærer et rocker-rygmærke eller har ansigtet fuld af tatoveringer.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S).

»Det er det værste vrøvl, jeg længe har hørt, og det viser bare, at de aldrig har været ude og møde de her mennesker,« siger han.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen (LA) argumenterer med, at folks fremtoning reelt kan betyde, at de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet - som er kriteriet for at kunne modtage dagpenge og kontanthjælp. Men den præmis køber Leif Lahn Jensen ikke.

Han henviser til en ung lærling med tatoveringer i hele ansigtet, som Folketingets Beskæftigelsesudvalg i sidste uge mødte på en byggeplads i Aarhus.

»Jeg er sikker på, at han vil bidrage positivt til arbejdsmarkedet mange år fremover, så jeg vil bare sige til Ole Birk Olesen: Vil du virkelig have frataget ham chancen?«

Leif Lahn Jensen erkender, at fremtoningen har stor betydning for folks chancer for at få et arbejde.

»Men jeg tror ikke, at vi hjælper disse mennesker ved at tage penge fra dem - tværtimod vil vi skubbe dem ud i en tilstand, der på den lange bane også vil koste samfundet dyrt. Hvis vi derimod giver dem en chance og rådgiver dem til en bedre fremtoning, kan det være, at vi kan hjælpe dem på rette vej,« siger arbejdsmarkedsordføreren.

Han advarer samtidig mod næste skridt, hvis Liberal Alliances forslag bliver ført ud i virkeligheden:

»Hvad så med dem, der har drukket hele livet eller har overspist og er blevet svært overvægtig? Skal vi så også sige til dem, at deres fremtoning gør, at de skal fratages retten til dagpenge eller kontanthjælp?«