S tror på rød finanslov trods dagpenge-uenigheder

Det er Socialdemokraternes umiddelbare forventning, at finansloven for 2015 bliver landet med SF og Enhedslisten. Men finansordfører Jesper Petersen åbner for andre muligheder, hvis det parlamentariske grundlag »ikke vil bide til bolle« ligesom sidste år.

Finansordfører for Socialdemokraterne, Jesper Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Der er mange ting i regeringens finanslovforslag, der bør være spiselige for SF og Enhedslisten, mener Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S).

Og selvom dagpengene fortsat splitter regeringen og dens parlamentariske grundlag, er der gode muligheder for en rød finanslov, siger Jesper Petersen forud for fremlæggelsen af regeringens udspil tirsdag formiddag.

»Det er min umiddelbare forventning, at det vil gå sådan,« siger finansordføreren og fortsætter:

»Vi lægger jo netop op til en finanslov, der ikke har nulvækst, som de borgerlige gerne vil have, men i stedet sætter vi penge af til at forbedre vores fælles velfærd - især sundhedsområdet vil få et kraftigt løft med fem milliarder kroner mere til kræftbehandling og en indsats for kronisk syge. Og det ligger jo mest til SF og Enhedslisten, så dem gør vi et første forsøg med.«

Regeringen vil blandt andet afsætte 1,5 milliarder kroner til såkaldte sociale forbedringer, som der skal forhandles om. Pengene må dog ikke bruges til tilbagerulning af allerede vedtagne reformer som eksempelvis den udskældte dagpengereform. Derudover lægger regeringen op til vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent næste år.

De Konservatives finansordfører, Mike Legarth (K), stejler især, når han hører om vækst i den offentlige sektor, men han melder sig samtidig på banen, hvis en finanslov mellem regeringen, SF og Enhedslisten skulle glippe ligesom sidste år. Jesper Petersen er da heller ikke helt afvisende.

»Man skal aldrig sige aldrig i den forstand, at hvis SF og Enhedslisten ikke vil bide til bolle, som det jo desværre skete sidste år, så kan vi blive nødt til at gøre andre forsøg. Men jeg synes ikke, der er nogen grund til at spekulere i det nu,« siger han.

»Vi lægger en finanslov frem nu, som forbedrer velfærden - især på sundhedsområdet - og der er rum til at lave andre forbedringer, som SF og Enhedslisten kan være med til at præge, og den chance håber og tror jeg, at de vil gribe,« fastslår Jesper Petersen.

Han understreger endnu en gang, at der ikke skal røres ved dagpengene, og at de initiativer, regeringen allerede har taget for at sikre et forsørgelsesgrundlag for de tusindvis af ledige, der har mistet deres dagpengeret, står ved magt.

»Den dør er lukket,« fastslår Jesper Petersen, der håber, at SF og Enhedslisten i stedet vil glæde sig over de andre muligheder for at forbedre velfærden og øge indsatsen mod social dumping.