S trækker Løkke ind i Penkowa-sag

Socialdemokraterne tror ikke på videnskabsministerens forklaring. Nu trækkes Statsministeren ind i sagen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trækkes nu ind i sagen om Helge Sanders brug af en anonym kilde til 30 kritiske spørgsmål til Forskningsrådet for Sundhed og Sygdomme.En kilde i forskningsrådet hævder over for Weekendavisen, at det reelt var Penkowa, der formulerede dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen / Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om tidligere videnskabsminister Helge Sanders brug af en anonym kilde til en række skarpt kritiske spørgsmål til Forskningsrådet for Sundhed og Sygdomme (SSP) ender nu på Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) bord.

Sagen kort: Helge Sanders rolle i Penkowa-sagen

Socialdemokraterne har sendt et paragraf 20-spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen for at få svar på, om han også mener, at Helge Sander har loven på sin side, når han fastholder ikke at ville afsløre navnet på den kilde, der fodrede ham med de 30 spørgsmål til SSP.

Minister: Ikke noget ulovligt

Det sker efter den nuværende videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen (K), i Folketinget torsdag hævdede, at Helge Sander ikke bryder loven, når han ikke vil afsløre sin kilde til de spørgsmål, der senere blev sendt videre til SSP i 2009.

- Vi synes statsministeren skal have lov til at svare på, hvorfor regeringen mener noget andet end en af landets førende eksperter i forvaltningsret. Nu bliver der tid til at tænke sig lidt mere om, siger Socialdemokraternes videnskabsordfører, Rasmus Prehn, til B.dk, der i går indkaldte Charlotte Sahl-Madsen til samrådet om Penkowa-sagen.

Professor: Minister kan ikke holde kilder hemmelige

Eksperten, Rasmus Prehn hentyder til, er professor ved CBS Claus Haagen Jensen, der er førende ekspert i forvaltningsret.

Han udtalte i går til B.T., at en minister ikke kan holde noget, der omhandler det tjenestelige område, hemmeligt, blot fordi han har modtaget det i en privat sammenhæng eller fra en personlig ven.

Læs: Sander vil ikke afsløre sine kilder

Avis: Penkowa bag spørgsmål

Helge Sander har kategorisk afvist at fortælle, hvem der er kilde til de 30 spørgsmål.

En kilde i forskningsrådet hævder over for Weekendavisen, at det reelt var Penkowa, der i 2009 formulerede Helge Sanders 30 kritiske spørgsmål om rådets tildeling af bevillinger.

Forinden havde Penkowa gentagne gange fået afslag på forskningsstøtte, skriver Ritzau.