S trækker hele rød blok nedad

Ugens barometer-tjek: I januar har det ikke været SF, men Socialdemokraterne, der har trukket rød blok i negativ retning, viser Berlingske Barometer.

Selvom SF er i fokus efter beslutningen om at træde ud af regeringen, så er det Socialdemokraterne der kommer dårligst ud af januar måned. Mens SF foreløbig ligger stabilt, går rød blok 3 procentpoint tilbage på grund af Socialdemokraternes fald.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden folketingsvalget i 2011 er det på mange måder SF, der har været rød bloks sorteper. Af alle partier er det Socialistisk Folkeparti, der har klaret sig absolut ringest siden valget. Faktisk er over halvdelen af SF-vælgerne i dag forsvundet. Intet andet parti har mistet så mange vælgere i perioden. Og ingen andre partier har haft så store popularitetsudsving, med undtagelse af Enhedslisten, hvis vælgerskare er vokset med 70 procent fra valget til i dag.

Men ser vi på udviklingen fra begyndelsen af januar til i dag, er det ikke desto mindre Socialdemokraterne, der som det eneste parti har haft en statistisk sikker tilbagegang. Partiet er skyld i så godt som hele rød bloks fald i januar på 3 procentpoint, viser Berlingske Barometer. Radikale ligger sølle 0,3 procentpoint lavere, altså inden for den statistiske usikkerhed, og de andre partier i blokken er ikke gået ned i januar. Blokken står nu til få 43,5 procent af stemmerne.

Rød blok er dermed ikke langt fra at have tabt hele den fremgang, der startede i oktober, hvor Venstre-vælgerne begyndte at falde fra, i takt med der blev bragt lys over Lars Løkkes (V) GGGI-sag.

Det er endnu for tidligst at sige, hvordan barometeret påvirkes af SF's udtrædelse af regeringen, men foreløbig har to enkeltmålinger ikke vist en tilbagegang for SF. Tværtimod tyder målingerne på, at det fortsat er Socialdemokraterne, der bliver straffet.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.