S tøver med ja til radikal vindplan

Socialdemokraterne vil ikke give de Radikale håndslag på forslaget om, at Danmark skal have langt mere vindenergi. Men partiet er heller ikke afvisende.

Danmark skal være fri for fossilt brændsel i 2050. Derfor skal der opstilles en kæmpevindmølle på havet hver uge, mener klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er parat til at klistre danmarkskortet til med vindmøller i bestræbelserne på at gøre Danmark fossilfrit i 2050.

Socialdemokraterne er enige med regeringspartneren i selve målet, men midlet har partiet endnu ikke taget stilling til, lyder det fra energiordfører Jens Joel (S):

»Vi har ikke lagt os fast på, hvordan vi skal blive fossilfri i 2050. Men det er klart, vi skal have mere vind, mere biomasse og mere solenergi. Spørgsmålet er bare, i hvilket mix og hvordan vi gør det, så det ikke bliver for dyrt,« siger han.

Rasmus Helveg foreslår ifølge Politiken, at der opsættes en monstermølle på havet hver uge året rundt i 30 år for at nå målet om markant mere vindenergi. Men det må ikke ske på bekostning af danske virksomheders konkurrenceevne, fastslår Jens Joel.

»Alle de scenarier, der er lagt frem, er jo muligheder. Og vi har ikke lagt os fast på, at vi synes, at det er den rigtige løsning,« siger han.

»Vi vil gerne udbygge med vind, og det kommer vi til uanset hvad, for der er rigtig mange arbejdspladser i at være foran på det grønne område. Men vi skal gøre det, så det ikke bliver så dyrt, at vi taber konkurrenceevne på andre områder,« forklarer Jens Joel og understreger, at Danmark også skal være bedre til at udnytte den vindenergi, der produceres i dag:

»Vi skal have et system, der udnytter vinden bedre, så vi bruger det til blandt andet opvarmning, vi skal have lavet et afgiftssystem, som understøtter, at vi bruger mere vind i dag. Vi skal have et afgiftssystem, som passer bedre til den grønne omstilling.«

Folketinget skal først forhandle en ny energiaftale på plads i 2018, sidst i en kommende regering valgperiode. Og Jens Joel forventer ikke, at Socialdemokraterne er klar med et bud på, hvordan Danmark skal bære sig ad med at blive fri for fossile brændsler, før den tid.