S: Syrienskriger bør kunne retsforfølges

Socialdemokraterne vil stramme reglerne yderligere for syrienskrigere, efter det står klart, at en formodet syrienskriger kan rejse tilbage til Danmark.

Læs mere
Fold sammen

En syrienskriger skal straffes. Og den formodede syrienskriger, der som den første i Danmark fik frataget sin opholdstilladelse i juli, men nu alligevel får lov til at rejse tilbage til Danmark, bør fortsat kunne straffes.

Sådan lyder det fra Trine Bramsen (S), retsordfører for Socialdemokraterne, efter Flygtningenævnet har omgjort en afgørelse fra Udlændingestyrelsen, hvor en syrienskriger fik frataget sin opholdstilladelse.

Afgørelsen fra Flygtningenævnet betyder, at syrienskrigeren, der i juli 2015 fik frataget sin opholdstilladelse i Danmark, nu alligevel frit kan rejse tilbage til Danmark.

»Jeg har en forventning om, at man kigger loven efter og ser på, om der er andre af lovens redskaber, man kan bruge til at retsforfølge den her unge mand, som jo altså har været af sted. Der er jo redskaber, der gør, at man kan dømme vedkommende, hvis man kan dokumentere, at han har deltaget i terrororganisationers aktiviteter,« siger Trine Bramsen.

Flygtningenævnets afgørelse, som Berlingske har fået indsigt i, viser, at den pågældende syrienskriger ikke skønnes at have deltaget i ulovlige aktiviteter efter 1. marts i år, hvor den såkaldte syrienskriger-lov trådte i kraft.

Derfor kan Udlændingestyrelsen ikke fratage syrienskrigeren opholdstilladelsen, fordi syrienskrigeren ikke skønnes at have kæmpet for en terrororganisation eller lignende, efter loven trådte i kraft.

Og det ærgrer Trine Bramsen, som forventer, at der kommer en ny række stramninger mod syrienskrigere snart:

»Det er klart, at det juridiske grundlag skal være i orden. Derfor handler det her også om, at vi får strammet yderligere op, så det bliver lettere at retsforfølge de mennesker, der har været af sted. Jeg ser meget gerne, at et indrejseforbud meget hurtigt kommer på plads. Og her ligger bolden altså hos justitsminister Søren Pind (V),« siger hun.

Siden loven trådte i kraft i marts måned, har tre såkaldte syrienskrigere fået frataget deres opholdstilladelser i Danmark. Nu har Flygtningenævnet så omstødt den ene afgørelse.

Ifølge DR Nyheder ønsker både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og de Konservatives Naser Khader (K) at stramme lovgivningen yderligere, efter DR lørdag bragte historien om, at syrienskrigeren nu beholder sin opholdstilladelse.

Det støtter Trine Bramsen op om.

»Når man rejser til Syrien, tilslutter sig islamistiske bevægelser og kæmper for terrororganisationer, så synes jeg, at det er på sin plads, at man bliver straffet.«