S: Svær balancegang om modkøb

Socialdemokraternes erhvervsordfører forstår bekymringen i den danske forsvarsindustri om, at reglerne for modkøb nu bliver fjernet efter pres fra EU. Men det handler om at finde den rigtige balance, lyder det.

Eurofighter er et af buddene på nyt kampfly til det danske luftvåben. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL ROSSIGNOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en meget vanskelig balancegang, som EU-Kommissionen har tvunget Danmark ud i.

Det mener Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), efter at Kommissionen har stillet krav til Danmark om at ændre praksis om de såkaldte modkøbsaftaler, som forsvaret skal indgå, når der købes militært materiel i udlandet.

»For os handler det på den ene side om at overholde de henstillinger, vi har fået fra Kommissionen, og på den anden side selvfølgelig at sikre, at danske industrivirksomheder har en reel mulighed for modkøbsaftaler,« siger Benny Engelbrecht, der understreger, at regeringens lovforslag om en regelændring lige nu er i høring.

»Det er en meget, meget vanskelig balance, og jeg synes, at vi har fundet frem til en løsning, der er så tæt på at kunne opfylde den forpligtelse fra EU, som det jo er. Det er blandt andet også derfor, vi nu har en høringsproces, der skal være med til at afdække i hvor høj grad, vi ligger inden for skiven,« siger han.

Ifølge lovforslaget fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) skal Danmark nu til at efterleve et flere år gammelt krav fra EU-Kommissionen om, at der kun må kræves modkøb ved indkøb af forsvarsmateriel, når der er »konkrete« og »væsentlige sikkerhedsinteresser« på spil. Samtidig begrænser lovforslaget antallet af virksomheder, der kan få lov til at udføre de modkøbsordrer, det stadig vil være muligt at stille krav om efter nytår.

Brancheforeningen Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark siger til Berlingske, at beskæringen af adgangen til at kræve modkøb vil betyde færre ordrer til danske virksomheder.

Benny Engelbrecht forstår bekymringen.

»Hvis man absolut vil have et sortsyn på det her, så kan man selvfølgelig godt det. Men vi er i et modus nu, hvor vi skal være løsningsorienterede for lige præcis at finde den der hårfine balance. Jeg kan godt forstå, at man har en brancheorganisation, som er bekymret. Det er alle politikere sådan set også. Men når det er sagt, skal vi løse de udfordringer, så bekymringerne kan blive så små som mulige,« siger han.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, at EU skal blande sig fuldstændig udenom Danmarks praksis for at kræve modkøb, når forsvaret køber ind i udlandet, og de to partier ønsker, at regeringen kører en sag ved EU-retten i stedet for at ændre loven.

Det vil dog være dumt, siger Benny Engelbrecht.

»Det her er jo ikke et spørgsmål om, at det alene er Danmark, der har fået en henstilling, og det vil være rimeligt omsonst at skulle tage sager på det. Det er klart, at vi har en opgave, så lad os prøve at løse den opgave på bedst mulig vis. Det, mener jeg, kan lade sig gøre uden, at der ligefrem ikke længere er mulighed for at have industri i Danmark af denne type,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Annette Vilhelmsen, der er på sommerferie.