S støtter nu mindre børnecheck til flygtninge

Socialdemokratiet har ændret holdning til, om det er fair at skære i børneydelsen til flygtningefamilier.

Socialdemokraternes Trine Bramsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Tidligere var Socialdemokratiet imod, men nu støtter partiet en beskæring af flygtningefamiliers ret til børnecheck. Det skriver Jyllands-Posten.

Partiet støtter et forslag i Folketinget om, at flygtninge først skal modtage fuld børnecheck efter seks år i landet. Det tager med de nuværende regler to år, før en flygtningefamilie kan få det fulde beløb.

- Retten til at modtage velfærdsydelser har vist sig at have en større betydning for tilstrømningen, end vi forestillede os i 2015.

- Vi anerkender som parti, at antallet har en betydning for vores velfærdssamfund og vores evne til at integrere. Derfor synes vi, at det er helt naturligt at gå ind for optjeningsprincipper, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet, til Jyllands-Posten.

I 2015 var Socialdemokratiet ellers imod et tilsvarende forslag, da partiet gerne ville undgå, at børn lever i fattigdom.

- Flygtninge skal bidrage til samfundet, men vi skal også sikre, at børnene ikke vokser op i fattigdom, sagde Dan Jørgensen (S) dengang ifølge Jyllands-Posten.

Han var desuden ikke sikker på, at det ville hjælpe på integrationen at skære i børnechecken.

Stramningen er aftalt mellem regeringen, S og DF i bandepakken og skaffer 237 millioner kroner i årene 2017-2024.

Pengene skal blandt andet finansiere, at flere kriminelle sidder længere tid i fængsel.

Efter to års ophold i Danmark vil de yngste børn i dag udløse en årlig børnecheck på knap 18.000 kroner. Med stramningen falder det til cirka 6000 kroner.

Beløbet stiger herefter gradvist, indtil det når op på 18.000 kroner efter seks år.

- De mest udsatte børn skal have hjælp, så de ikke bliver sat tilbage. Det troede jeg egentlig, at vi var enige om.

- Hverken bleer eller mælkeerstatning bliver jo billigere, fordi man er flygtning og har børn, siger udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale om Socialdemokraternes nye holdning.