S står fast på hård kurs over for hjemvendte krigere

Ekspert advarer mod at betragte alle hjemvendte Syrien-krigere som terrorister, men regeringen har tænkt sig at stå fast på en hård kurs, fastslår Socialdemokraterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan give bagslag at stemple hjemvendte Syrien-krigere som terrorister. Sådan lyder advarslen fra direktøren for det anerkendte Internationalt Center for Radikaliseringsstudier, Peter Neuman, ifølge Kristeligt Dagblad.

Hvis man behandler alle hjemvendte krigere som terrorister, kan det blive en selvopfyldende profeti, lyder advarslen fra eksperten.

Men regeringen har ikke tænkt sig at ændre kurs over for hjemvendte Syrien-krigere, lyder det fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S).

»Det er meget alvorligt, når nogen tilslutter sig ekstreme bevægelser og tager i krig i enten Syrien eller Irak, og derfor har vi heller ingen planer om at ændre den retorik, der bruges,« siger Trine Bramsen.

Regeringen fremlagde for nyligt et udspil, der lægger op til at tage opholdstilladelsen fra herboende udlændinge, der drager til Syrien og dets nabolande for at deltage i kamphandlingerne på slagmarken.

De Syrien-krigere, der har dansk statsborgerskab, skal ifølge regeringens udspil kunne straffes med ubetinget fængsel, hvis de trodser myndighedernes udrejseforbud og tager til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat (IS) eller andre oprørsgrupper.

»Det skal have konsekvenser, hvis nogen tager af sted og trodser myndighedernes advarsel. Hvis der er grundlag for det, skal disse personer retsforfølges,« siger Trine Bramsen, der påpeger, at regeringens strategi går på to ben:

»Vi har også stort fokus på forebyggelse og på exitstrategier for at få hjemvendte krigere ud af de radikaliserede miljøer,« siger S-retsordføreren.

Hun peger på, at eksempelvis Østjyllands Politi og Aarhus Kommune har stor succes med et exitprogram, der blandt andet involverer samtaler med en psykolog.

»Vi vil allerhelst have, at folk ikke tager af sted. Dermed ligger den primære indsats på forebyggelse og på at forklare, at det ikke er lykken at tage af sted, og at det er forbundet med meget store konsekvenser. Men har man alligevel været af sted, så følger risikoen for straf. Exitprogrammet er også et afgørende element i vores strategi, og det er så stor en succes, at der kommer folk fra andre lande for at høre om det,« siger Trine Bramsen.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er over 100 personer udrejst fra Danmark til Syrien og Irak, og omkring 50 af dem menes at være vendt hjem til Danmark.