S: Slut med at lege med skifergas i Danmark

Usikkerheden er for stor, og processen har været for lukket, siger Socialdemokraterne om de danske boringer efter skifergas.

Franske Total dropper omstridt skiferboring i Nordjylland. Arkivfoto: ARKIVFOTO 2015 af energiselskabet Totals boringer ved Dybvad i Nordjylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Bjarne Laustsen (S) har fået et hul i sin kalender tirsdag formiddag.

Som medlem af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg skulle han have besøg Dybvad i Nordjylland, hvor det franske energiselskab Total indtil mandag borede efter skifergas dybt nede i undergrunden.

Men den øvelse har selskabet nu indstillet, og udvalgets besøg er derfor aflyst. Og står det til Bjarne Laustsen skal det være helt slut med at bore efter skifergas i Danmark.

»Vi skal have det endegyldig stoppet, og der skal ikke gives flere tilladelser. Det skal være slut med at lege mere med det,« siger Bjarne Laustsen.

»Vi aner ikke, hvad konsekvenserne er. Boreslammet og kemikalierne risikerer at forurene vores grundvand. Det er uoverskuelige konsekvenser, hvis vi skulle betale erstatning til alle borgerne i Vendsyssel, fordi de skulle til at købe vand i supermarkederne,« siger den nordjyske socialdemokrat, der selv bor i Hjørring.

Ifølge Total indstiller man arbejder med at bore, da de foreløbige resultater har afsløret, at der ikke er gas nok i afgrunden. Virksomheden har dog stadig en licens og kan til hver en tid beslutte sig for at starte boringer et andet sted i Danmark.

Licensen er blevet givet af Energistyrelsen via den såkaldte åben dør-procedure, der betyder, at Folketinget ikke har været inde over tilladelsen. Den procedure har været en fejl, mener Bjarne Laustsen.

»Det har aldrig været tanken med den procedure. En smart ansøgningsprocedure må aldrig gå ud over en demokratisk proces, og det har det gjort her. Der er et demokratisk underskud, og selv hvis folk er utilfredse, så skal de stadig have lov at sige noget,« siger han.

Boringerne i Nordjylland er blevet mødt af store protester, og Bjarne Laustsen mener, den lukkede proces har forårsaget utilfredsheden.

»Vi ved jo reelt set ikke særlig meget om de her boringer, men det hele er druknet i protester,« siger han.