S: Slå hårdt ned på misbrug af forskningsmidler

I Region Hovedstaden erkender man, at kontrollen har svigtet, efter Rigshospitalet har anmeldt to forskere for misbrug af forskningsmidler for en million kroner. S-ordfører kalder misbruget for uacceptabelt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To forskere med tilknytning til Rigshospitalet er blevet politianmeldt for »ulovlig omgang med midlerne«, efter Region Hovedstaden har registreret en række udgifter for omkring en million kroner, hvor dokumentationen er mangelfuld eller fraværende, og hvor formålet ikke har været forskning.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), er tilfreds med, at regionen har været konsekvent i sagen, men overrasket over omfanget af misbruget.

»Jeg er overrasket, fordi vi i Danmark har en grundholdning, der hedder, at man skal holde sig til det, der er ens eget. Det er brandærgerligt og uacceptabelt, når de her sager dukker op, hvor nogle putter andres penge eller penge fra fælleskassen i egen lomme,« siger Flemming Møller Mortensen.

Ifølge regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) viser sagen, at kontrollen har været mangelfuld, hvorfor den nu vil blive skærpet på samtlige hospitaler i Region Hovedstaden.

»Vi har allerede iværksat flere tiltag. Vi indskærper reglerne om fire øjne på godkendelse af alle udbetalinger fra forskningskonti. Vi vil indskærpe og følge op på, at alle hospitaler overholder de eksisterende retningslinjer for udbetaling af forskningsmidler. Vi har indført et nyt økonomisystem, der giver mere gennemsigtighed og bedre kontrol. Og så kræver vi, at alle forskningsprojekter skal have en særskilt konto, så pengene fra virksomheder for eksempel ikke sættes ind på en fælles forskningskonto, hvis de er givet til konkrete projekter,« siger Vibeke Storm Rasmussen i en pressemeddelelse tirsdag.

Flemming Møller Mortensen mener, at regionen har gjort præcis, hvad den skulle, og vil ikke blande sig i, hvordan kontrollen af midlerne skal være fremover.

»Der vil altid være nogle, der ikke kan finde ud af, hvad der er dit og mit, men jeg er ikke umiddelbart bekymret for, at der er mange af de her sager. Det er de enkelte forskningsinstitutioner, hospitaler og kommende supersygehuse, som skal sørge for, at en omhyggelig afrapportering og revision af midler bliver praksis, og det har jeg tiltro til. Vi er et samfund, der bygger på ordentlighed og hver gang, vi finder ud af, at det ikke er tilfældet i områder, hvor der bør være ordentlighed, så skal vi slå hårdt ned. Det har Region Hovedstaden gjort,« siger Flemming Møller Mortensen.