S skifter mening på få timer: Flertal for værnepligt for kvinder

Man får ikke bedre ligestilling »ved at tvinge kvinder«, lød det. Men nu støtter Socialdemokratiet værnepligt.

»I Socialdemokratiet er vi enige med Venstre og Moderaterne. Vi går ind for, at der skal være værnepligt for kvinder. Men det kan ikke stå alene,« skriver forsvarsordfører Simon Kollerup (S) på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for kvinder i Forsvaret, som ser frem til, at værnepligten også kommer til at omfatte kvinder, for det vil sikre bedre kampkraft.

Forsvarschef Flemming Lentfer mener, at det vil styrke Forsvaret med mere diversitet, efter at regeringen er blevet internt enig om at udvide værnepligten.

»Jeg synes rigtig godt om mere diversitet i Forsvaret. Det vil sige, at vi får en langt bredere palet at rekruttere fra til Forsvarets professionelle styrker.«

»Det har vi brug for for at generere en vækst i Forsvaret og endnu mere kampkraft, så jeg ser meget frem til det,« siger han under en tjenesterejse.

Der bliver uddannet over 4500 værnepligtige om året, og de har alle meldt sig frivilligt. Sidste år var mere end hver fjerde værnepligtig kvinde.

De tre partier i regeringen har flertal og vil gerne udvide værnepligten, som også skal omfatte kvinder, der i dag kan melde sig frivilligt, men ikke bliver indkaldt ligesom mænd.

Når værnepligtige i forvejen er frivillige, er spørgsmålet, hvad en lovændring vil gøre af forskel.

»De fleste værnepligtige er i dag det, vi kalder teknisk frivillige. I fremtiden tror jeg, vi vil se mange frivillige, som gerne vil have deres værnepligt,« siger Flemming Lentfer.

Regeringen varslede i sit regeringsgrundlag, at der skal sikres bedre ligestilling i Forsvaret, hvilket i høj grad også er op til ledelsen.

Det stiller Lentfer sig gerne i spidsen for.

»Vi stiller os som ledelse i front for diversitet i bred forstand. Det har selvfølgelig noget at gøre med mænd og kvinder, men også med etnisk herkomst og forskellige synspunkter.«

»Jo mere diversitet, jo bedre løsninger får vi. Jo bedre løsninger vi får, jo bedre kampkraft får vi i Forsvaret,« siger forsvarschefen.

/ritzau/