S-SF: Politiken burde have ventet til i morgen

Mens regeringen raser mod Politiken for at udgive omskridt bog, tager oppositionen det mere roligt. Men Politiken kan ende med et problem, mener SF.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiken burde have ventet med at udgive bogen til retten i morgen har truffet sin afgørelse om den omstridte bog "Jæger - i krig med eliten" af Thomas Rathsack. Det mener Socialdemokraterne og SF.

- Jeg synes godt, de kunne have ventet. Vurderingen kommer i morgen, og der kunne man godt have haft respekt for retssystemet, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen.

Det er Holger K. Nielsen, SF's forsvarsordfører enig i.

- Det havde måske været klogere at vente, men det vil jeg ikke gøre mig til dommer på. Hvis Fogedretten siger, at bogen kan udgives, så står Politiken med et problem i forhold til forlaget, men hvis afgørelsen bliver, at bogen udgør en sikkerhedsrisiko har Politiken et meget stort problem, siger han.

De Radikales forsvarsordfører Niels Helveg Petersen hæfter sig ved, at bogen allerede var ude mange steder.

- Politiken har sat hensynet til at informere befolkningen højere end andre hensyn, og det er et skøn, jeg ikke vil anfægte. Der er også hensynet til retssystemet og til sikkerhed, men allerede når forlaget sender bogen ud til redaktionerne, er det brudt, siger han.

Kan ikke vurdere ricisi
Ingen af de tre forsvarsordførere kan vurdere, hvorvidt bogen – som Forsvaret mener – udgør en sikkerhedsrisiko.

- Jeg har ingen forudsætninger for at sige, om der er en risiko. Jeg kan godt se, der kan være nogle problemer i det, men jeg kan ikke vurdere hvor stort problemet er, siger John Dyrby Paulsen.

Samme medling kommer fra Holger K. Nielsen.

- Det er ikke til at vurdere, om der er nogle sikkerhedsricisi. Jeg kan ikke sige, hvad fjender kan afkode. Men jeg synes, det er er et problem, at Forsvaret har været så ukonkrete. At hele bogen er et problem, mener jeg ikker er særligt holdbart, siger han.