S-SF indrømmer: 12 minutter er ikke nok

Der bliver brug for flere penge til at rette op på dansk økonomi, end S og SF kan skaffe gennem deres 12 minutters plan. De røde er parat til at skære i det offentlige.

En ny rød regering er klar til at skære i det offentlige. Sådan lyder den klare udmelding fra SFs Ole Sohn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

En ny rød regering er klar til at skære ned i det offentlige, hvis ikke det lykkes at få tilstrækkeligt gang i den private vækst. Det er budskabet fra SFs finansordfører, Ole Sohn, der erkender, at den røde plan om at få danskerne til at arbejde 12 minutter mere om dagen slet ikke er nok til at redde dansk økonomi.

»Hverken vores plan eller regeringens plan giver tilstrækkeligt med penge til at redde økonomien, hvis ikke der kommer gang i væksten. Og så er der kun to svar: Enten skal vi have gang i væksten og genskabe de arbejdspladser, vi har tabt, eller også må vi tilpasse den offentlige sektor. Den offentlige service, vi giver i dag, kan kun fastholdes, hvis vi får gang i den private vækst,« siger Ole Sohn, som mener, at den kommende valgkamp især bør handle om, hvad vi skal leve af i fremtiden.

Indtægterne skal op

Han kalder det »en bunden opgave« at skære i velfærden, hvis ikke der kommer gang i væksten.

»Man kan ikke benægte fakta. Og fakta er, at der er ubalance i dansk økonomi. Der er større udgifter end indtægter, især når vi kommer efter 2015, og derfor er vi simpelthen nødt til at få indtægterne op. Kan vi ikke det, skal udgifterne ned,« siger Ole Sohn.

Han understreger, at S og SF arbejder på højtryk for at fremlægge en plan for, hvordan væksten kan sikres. Blandt andet vil S og SF fremrykke offentlige investeringer og lave målrettede partnerskaber med det private erhvervsliv og bruge pengene på en smartere måde i det offentlige.

Vi skal vende bøtten

Løkke siger jo, at I bare vil låne til velfærden?

»Jamen intet er mere forkert. Det kan man ikke.«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, bakker op.

»Jeg er helt enig. Vi skal have vækst i den private sektor. Det er forudsætningen for, at det hænger sammen. Det kan godt lade sig gøre, men det kræver virkelig, at vi vender bøtten,« siger Henrik Sass Larsen.

En masse fugle på taget

Økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Michael Svarer bemærker, at S og SF lader en dør stå på klem for at skære i de offentlige udgifter, og det er klogt, mener han.

»Der er kommet nogle arbejdsløse, som man kan forsøge at få tilbage i job, og det vil helt sikkert hjælpe på økonomien at få gang i den private vækst. Men problemet er i virkeligheden, at vi kommer til at mangle arbejdskraft fremover, og det siger de ikke noget om. Hvis S og SF vil opretholde den offentlige sektor, så skal de også bruge mange hænder der, for mange er på vej ud af det offentlige arbejdsmarked,« siger Michael Svarer, der kalder S og SFs planer om at skabe vækst for »en masse fugle på taget«:

»Alle er enige om, at vi skal have mere velfærd for pengene. Men det er ikke rigtig lykkedes for nogen at vise vejen endnu. En anden måde at få det til at hænge sammen på er jo ved massive skattestigninger. Nu forbeholder de sig så ret til at skære til, og fra et økonomisk synspunkt lyder det fornuftigt,« siger Michael Svarer.

Kristian Jensen: politisk uansvarligt

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, erkender, at det er økonomisk ansvarligt af S og SF at signalere, at de er klar til at spare i det offentlige. Men det er politisk uansvarligt, siger han.

»Det betyder jo, at alting kan komme til at ske. Deres plan hænger ikke sammen, og de vil ikke fortælle, hvor de vil skære ned, hvis de ikke kan få tingene til at gå op,« siger Kristian Jensen.