S-SF-flertal skal udpege Trøjborgs afløser

Flertallet i KLs bestyrelse, som udgøres af ni borgmestre fra S-SF, skal udpege en ny formand efter Jan Trøjborgs pludselige død.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når chokket over Jan Trøjborgs pludselige død har lagt sig og er blevet bearbejdet, vil bestyrelsen i Kommunernes Landsforening (KL) træde sammen for at udpege en ny formand. Jan Trøjborgs efterfølger bliver reelt udpeget af de ni borgmestre og medlemmer i bestyrelsen fra Socialdemokraterne og SF, som siden seneste kommunalvalg har haft flertallet i bestyrelsen.

Da Socialdemokraterne – med seks medlemmer – er partiet med flest stemmer i bestyrelsen, skal den nye formand findes blandt S-borgmestrene i bestyrelsen. Den ny KL-formand kan derfor enten blive Københavns overborgmester, Frank Jensen, Odenses borgmester Anker Boye, Haderslev Kommunes borgmester Jens Chr. Gjesing, Slagelses borgmester Lis Tribler, Rødovres borgmester Erik Nielsen eller rådmand i Aalborg Thomas Kastrup-Larsen, der nu indtræder i bestyrelsen som suppleant for Jan Trøjborg.

Enighed om linjen

Uanset hvem der bliver formand, vil KL fortsætte den reformdagsorden, Jan Trøjborg var med til at søsætte, vurderer lektor og kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

»Selv om KL har lagt en mere offensiv linje i det seneste år med Jan Trøjborg i spidsen, vil det arbejde fortsætte. Det er en linje, bestyrelsen har lagt i fællesskab, og som der er stor enighed om skal køres videre.«

Men Jan Trøjborgs evner og slagkraft vil blive savnet, når KL inden for de kommende måneder skal deltage i både økonomi- og trepartsforhandlinger, siger næstformand i KL Erik Fabrin (V)

»Vi vil komme til at savne Jans store kvaliteter, hans store erfaring og dedikation til kommunerne. Det er klart, at det er et anderledes hold, som bliver sendt af sted, når han ikke er anfører længere. Men KLs positioner vil være uændrede, og vi er langt med at formulere KLs synspunkter op til økonomiforhandlinger og trepartsforhandlinger. Jan var i udpræget grad en konsensusmand, og der var og er stor opbakning til den linje, han kørte.«