S-SF: Arbejdstiden op med en time

Oppositionens økonomiplan skal få danskerne til at arbejde mere og bidrage med 48,5 mia. kr. ekstra til statskassen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til Socialdemokraterne og SF, skal danskerne i gennemsnit arbejde en time mere om ugen af hensyn til den kriseramte økonomi. Det fremgår af S og SFs længe ventede økonomiske plan, der bliver offentliggjort tirsdag.

Inden da vil de to partier ikke kommentere planen. Men ved en fejl kunne man på en fælles S-SF-hjemmeside mandag se en præsentationsvideo, hvor S-formand Helle Thorning-Schmidt og SF-formand Villy Søvndal afslører indholdet af økonomiplanen.

»Hvis vi alle arbejder 12 minutter mere om dagen, bidrager det afgørende til, at Danmark igen bliver et samfund, hvor vi har råd til ordentlige sygehuse og folkeskoler og en værdig ældrepleje,« siger Helle Thorning-Schmidt i videoen.

Partiernes økonomiske plan skal i alt indbringe 48,5 mia kr. til den slunkne statskasse. De 15 mia. kr. hentes ved at øge arbejdstiden med en time i gennemsnit. En anden stor del skaffes ved, at unge kommer et halvt år hurtigere igennem uddannelsessystemet.

Centralt er også, at S og SF vil hæve produktiviteten på arbejdsmarkedet og nedbringe sygefraværet. Desuden lægger de op til en mere fleksibel efterlønsordning, der giver bedre mulighed for at arbejde ved siden af.

Heller ikke de Radikale ville i går kommentere S-SF-planen, der ellers giver midterpartiet flere indrømmelser. Ikke mindst at selskabsskatten ikke skal øges med cirka tre mia. kr. om året, men kun med cirka én mia.

Da en række af forslagene er overenskomstbelagt, er det afgørende for planens gennemførelse, at lønmodtagerorganisationer og arbejdsgivere bakker op. Derfor vil S og SF nu indkalde parterne til trepartsdrøftelser, hvor det også kan komme på tale at hæve den ugentlige arbejdstid for alle fra 37 til 38 timer. Den model siger formanden for de offentligt ansatte i FOA, Dennis Christensen, blankt nej til:
»Oppositionen kan glemme det med én time mere om ugen for alle. Jeg vil ikke være med til at piske dem, der i forvejen knokler.«

Venstres politiske ordfører Peter Christensen siger, at planen ikke løser de økonomiske udfordringer på kort sigt.