S: Regeringen leger en mærkelig juleleg i politiforhandlinger

Regeringens krav, om at en ny flerårig aftale for politiet skal finansieres gennem besparelser på ungdomsuddannelserne, vækker undren hos Socialdemokraterne. Partiet bliver dog ved forhandlingsbordet.

Nicolai Wammen (S) undrer sig over regeringens »julelege« til politiforhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Selv om Socialdemokraterne modsat SF, Enhedslisten og Alternativet stadig sidder med om forhandlingsbordet om en ny flerårig aftale for politiet, er det ikke varme ord partiets politiske ordfører Nicolai Wamnen (S) har om regeringens krav til en finansiering af aftalen.

»Jeg synes, det er en mærkelig juleleg, regeringen leger, når man kun kan se en form for finansiering,« siger han.

Her har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagt, at hvis partier vil være med i forhandlingerne om aftale, skal der nikkes ja til at spare 500 millioner kroner på ungdomsuddannelserne. Et krav, der har fået Enhedslisten, SF og Alternativet til at forlade forhandlingerne.

Men trods kritik og hårde ord, er Socialdemokraterne stadig med i forhandlingerne.

»Vi synes, det er rigtig vigtigt, at vi får en aftale om politiet, så vi bedst muligt kan bekæmpe terrorister og skabe tryghed rundt omkring i Danmark,« siger Nicolai Wammen, og fortsætter:

»Vi synes til gengæld, at det er en rigtig dårlig ide, at det skal betales via ungdomsuddannelserne, og derfor har vi også nogle andre finansieringsforslag med.«

Ifølge Nicolai Wammen vil man kunne spare 600 millioner kroner ved at sløjfe skattelettelser på formueskatten, som regering har talt om. Men indtil videre er meldingen fra regeringen, at aftalen skal betales ved at spare på ungdomsuddannelserne.

»Den ultimative kurs passer meget dårligt med, at regeringen har sagt, at de vil have en ydmyg tilgang til samarbejdet med Folketinget, da de er en mindretalsregering med få mandater bag sig,« siger Nicolai Wammen.

»Men hvis de holder fast i kravet, så er det jo grundlaget for forhandlingerne, selvom vi synes, det er uklogt.«