S: Regeringen kan ikke tørre ældre af på kommunerne

Den nye regerings økonomiske politik medfører nedskæringer, lyder det fra S før debat om regeringsprogram.

Socialdemokratiet anklager regeringen for at føre en politik, der i praksis vil føre til nedskæringer. Her ses finansordfører benny Engelbrecht (S) og politisk ordfører Nicolai Wammen (S). Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Den nye regerings økonomiske politik vil føre til nedskæringer i den offentlige sektor. Det mener Socialdemokratiet.

Derfor er det ikke kun kommunernes ansvar, hvis de ældre på landets sygehuse og plejehjem oplever uværdige forhold.

Sådan lyder budskabet fra politisk ordfører Nicolai Wammen (S) forud for en forventeligt lang debat i Folketinget mandag.

Her skal partierne diskutere de planer, den nydannede regering indtil videre har lagt frem.

Regeringen lægger blandt andet op til at lade den offentlige sektor vokse 0,3 procent årligt. Det er mindre, end stigningen i antallet af ældre borgere ellers ville tilsige.

Og derfor venter S altså i praksis nedskæringer.

- Regeringen har udnævnt en ældreminister. Men samtidig lægger man op til massive besparelser i velfærdssamfundet. Det hænger ikke sammen, siger Nicolai Wammen.

Forholdene for de ældre er kommet op i den offentlige debat, efter at TV2 har fortalt om blandt andet våde bleer.

Og samtidig er presset på landets fødeafdelinger blevet understreget af, at Rigshospitalets fødselschef Morten Hedegaard har sagt op i protest mod de stadigt strammere økonomiske rammer.

Alt det kan regeringen forvente at høre mere til mandag, når den står over for Folketinget, varsler Wammen.

- Det kan regeringen ikke bare tørre af på kommunerne, siger han.

- Allerede i dag kan vi se, hvordan mange ældre lever under uværdige forhold.

- Derfor er det simpelthen helt forkert, at regeringen vil bruge færre penge på vores velfærdssamfund, end det, som Lars Løkke Rasmussen for bare få måneder siden sagde, var nødvendigt, mener Nicolai Wammen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gav torsdag en redegørelse til Folketinget, efter at den nye, udvidede regering var trådt til. Her opfordrede statsministeren til bredt samarbejde.

Det er S med på, understreger Nicolai Wammen. Partiet håber at kunne lave aftaler med regeringen om blandt andet vækst og job.

- Men vi må også sige meget klart, at når regeringen lægger op til at give store topskattelettelser, samtidig med at der er store problemer i vores velfærdssamfund, så er det den forkert vej at gå, siger han.

/ritzau/