S-profil vil lægge pres på Macron: Vi må stoppe det her cirkus

Jeppe Kofod vil gøre op med EUs rejsecirkus: »Det er spild af penge og tid,« siger han. Venstres Morten Løkkegaard kalder forslaget »den største åbne dør, jeg har set nogen sparke ind«.

Foto: Henning Bagger

»Jeg tror, vi er det eneste parlament i verden, der ikke kan bestemme os til, hvor vi skal holde møder.«

Socialdemokratiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, er ved at være godt og grundigt træt af det veritable rejsecirkus, der udspiller sig 12 gange årligt i Bruxelles.

Her pakker alle 751 medlemmer af Europa-Parlamentet bogstaveligt talt flyttekasserne og rykker fra belgiske Bruxelles til Strasbourg i Frankrig, hvor parlamentets såkaldte plenarforsamlinger foregår.

En manøvre, der årligt koster over 1,3 milliarder kroner og forårsager, at der udledes 19.000 ton CO2. De resterende 317 dage om året står bygningerne i Strasbourg gabende tomme.

Jeppe Kofod håber at kunne lægge pres på Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der i et åbent brev i blandt andet Berlingske forleden appellerede til alle europæere om at styrke EU.

»Han sidder med nøglen til at stoppe rejsecirkusset. Hvis Macron kan leve med, at vi dropper Strasbourg, ville det være en smal sag at beslutte det. Der er allerede et stort flertal for det,« siger han.

Spørgsmålet om, hvor Europa-Parlamentet holder sine møder, står i traktaten, og det skal derfor afgøres i enighed blandt EU-landenes ledere.

Her skal Frankrig altså nikke ja til planerne.

Selv mener Jeppe Kofod, at tiden kan bruges bedre end alle de timer, der går med de 12 årlige flytninger.

»Vi savner mere tid til en reel dialog med borgerne. Det vil det her frigøre tid til,« siger han.

Venstres EU-spidskandidat, Morten Løkkegaard, er helt enig, men synes ikke, idéen er videre original. Tværtimod har hans egen gruppe, Alliancen af Liberale og Demokrater (ALDE), kæmpet for præcist det samme.

»Det er nok den største åbne dør, jeg har set nogen sparke ind. Men det er da dejligt, at Jeppe Kofod tager den liberale mærkesag nummer ét op. Vi har skrevet adskillige erklæringer og resolutioner om det,« siger han og tilføjer:

»Jeg skal da gerne skrive under på Jeppe Kofods erklæring, hvis han beder mig om det, men så kan han passende skrive under på vores erklæringer.«

Hvis Europa-Parlamentet skal droppe Strasbourg, skal der ifølge Morten Løkkegaard være noget, man kan tilbyde Frankrig i stedet for.

»Jeg har tidligere foreslået, at man lagde NATOs hovedkvarter i Strasbourg, da man alligevel stod over for at bygge nyt. Det var der ikke appetit på, så NATO ligger stadig i Bruxelles. Men det er sådan nogle forslag, der skal på bordet,« siger han.

Mandag tager Europa-Parlamentet hul på en af de sidste samlinger i Strasbourg i denne valgperiode. Valget finder sted i maj.