S-profil tordner mod kritik fra 1.000 kirkefolk: »Det er respektløst over for Holocausts ofre«

I et åbent brev retter over 1.000 personer med tilknytning til folkekirken skarp kritik af regeringens udlændingepolitik og hjemsendelse af syrere. Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, mener, at kritikerne går alt for langt ved at sammenligne situationen med jødiske flygtninge under Anden Verdenskrig.

Rasmus Stoklund kalder det »underlødigt«, at flere end 1.000 personer med tilknytning til folkekirken sammenligner regeringens udlændingepolitik med behandlingen af jødiske flygtninge op til Anden Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets udlændingeordfører går nu i hårde vendinger i rette med 1.073 kirkefolks kritik af regeringens flygtningepolitik.

»De udsætter os for en underlødig kritik, og det er historieløst og respektløst over for Holocausts ofre at sammenligne vores politik med de forbrydelser, som jøderne blev udsat for under Anden Verdenskrig,« siger Rasmus Stoklund.

Kritikken kommer i et åbent brev til regeringen og samtlige medlemmer af Folketinget, som er blevet bragt i Politiken og Kristeligt Dagblad.

Heri kritiserer 1.073 præster og andre personer med tilknytning til folkekirken, heriblandt fire af landets biskopper, at regeringen vil sende flere syriske flygtninge tilbage til Syrien.

»Et samfund kendes på, hvordan det tager sig af de svageste, var engang mottoet for vores land«, lyder det indledningsvis i brevet, som fortsætter:

»Men ikke længere: Et af de rigeste lande i verden mener sig ude af stand til at tage vare på mennesker, der er kommet til os i nød.«

Rasmus Stoklund mener, det er fint, at folk samles og sender et brev med deres synspunkt til ham og hans folketingskolleger. Det betyder dog ikke noget for ham, at kritikken kommer fra personer med tilknytning til folkekirken.

»Jeg læser folks breve med interesse, men jeg koncentrerer mig kun om argumenterne og ikke om titlen på afsenderen. Så jeg havde også læst et brev fra 1.000 skorstensfejere,« siger udlændingeordføreren, der ikke er enig i, at Danmarks flygtningepolitik er blevet »dehumaniseret«:

»Det, vi bliver anklaget for, er forkert. Vi har et generøst asylsystem med god retssikkerhed, og hvis man har behov for beskyttelse, får man det også i Danmark. Det vidner antallet af syrere, der ikke bliver hjemsendt, jo også om.«

»Faktuelt forkert«

I brevet drages der desuden paralleller til Danmarks ageren under Anden Verdenskrig, hvor »Danmark før krigen lukkede grænsen for jødiske flygtninge og kun lod få politisk forfulgte tyske socialdemokrater og kommunister slippe ind«.

Og her hopper kæden altså af, mener Rasmus Stoklund.

»De forsøger at tegne et billede af, at vi sender folk ud af Danmark og direkte til udryddelseslejre. Det er jo faktuelt forkert. Vi har et asylsystem, hvor man – hvis der er den mindste tvivl om, at man vil blive personligt forfulgt eller udsat for tortur – får forlænget sit opholdsgrundlag i Danmark,« siger han.

Så du mener ikke, at den førte udlændingepolitik er blevet mindre human …

»Skal man endelig gå med på den galej, så bruger vi en utrolig mængde ressourcer på at hjælpe en meget lille gruppe af verdens mest privilegerede flygtninge, som har haft midlerne til at rejse til Europa gennem utallige sikre lande for at slå sig ned i Danmark,« siger Rasmus Stoklund:

»Det gør vi, fordi det er sådan, asylsystemet virker. Jeg mener, at man kunne få langt mere humanisme for pengene ved at hjælpe i nærområderne, hvor langt flere kunne få hjælp. De har lige så meget ret til beskyttelse som dem, der har haft mulighed for at rejse til Danmark.«

S-regeringen har udtrykt ambition om at skabe et mere »retfærdigt og humant« asylsystem, hvor det blandt andet er planen, at personer, der søger om asyl i Danmark, skal have behandlet deres sager og eventuelt sikres beskyttelse, i et tredjeland.

Derfor er regeringen i gang med at afsøge muligheden for at etablere et dansk modtagecenter uden for EUs grænser. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har allerede besøgt Rwanda og Egypten, men der er endnu ikke indgået konkrete aftaler om et modtagecenter.

LÆS MERE