S-profil overvejer at forlade folkekirken i protest

Regeringen forsøger at manifestere sig imod muslimer, når den skriver i sit grundlag, at Danmark er et kristent land, mener Mette Gjerskov.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Folketingsmedlem Mette Gjerskov (S) er så rasende over, at regeringen har følt et behov for at understrege, at »Danmark er et kristent land« i regeringsgrundlaget, at hun nu overvejer at melde sig ud af folkekirken.

»At man bruger religion som et modsætningsforhold, og ikke som en måde at komme folk i møde på, er stærkt ubehageligt. Og det får mig til at overveje, om jeg overhovedet synes, at det er relevant at være medlem af folkekirken,« siger den tidligere fødevareminister til bt.dk.

I regeringsgrundlaget lyder det blandt andet:

»Den evangelisk-lutherske kirke indtager en særstatus som folkekirke. Denne særstatus vil regeringen bevare«.

Det er et mærkværdigt signal at sende, mener Mette Gjerskov.

»Man kunne forstå det, hvis det var Kristendemokraterne, der var kommet i regering, men Venstre? Mig bekendt er det også stik imod, hvad de selv har ment, nemlig at holde religion adskilt fra politik,« siger hun og fortsætter:

»Det, at Venstre har skrevet det ind i regeringsgrundlaget, er en del af en strømning, der handler om at skulle mobilisere eller manifestere sig i modsætning til nogle andre.«

Og Mette Gjerskov er ikke i tvivl om, hvem de »andre« er.

»Selvfølgelig muslimerne. Det er jo ikke hinduerne, man er bekymret for. Så det er selvfølgelig et spørgsmål om at manifestere sig imod nogle andre, og det bryder jeg mig ikke om. Jeg har ikke brug for at bruge min religion til at være en modsætning til andre. Ikke at jeg i den forstand er religiøs, men jeg er da medlem af folkekirken og ateist.«

Men det medlemskab overvejer Mette Gjerskov altså nu, om hun vil fortsætte med.

Ifølge regeringen er det blevet mere nødvendigt at definere dansk kultur, herunder den kristne kulturarv. forklarede den nyudnævnte kirkeminister, Bertel Haarder (V), forleden til Berlingske.

»Globaliseringen og den omstændighed, at der er flere forskellige kulturer i Danmark, gør det vigtigt at være tydelig i forhold til det danske kulturgrundlag. Det tænkte vi ikke i samme grad for eksempelvis 15 år siden,« forklarede han.

Kristendommen da heller ikke nævnt i VK-regeringens regeringsgrundlag fra 2001, 2005 og 2007. Heller ikke Helle Thorning-Schmidts SSFR-regering fandt det nødvendigt at understrege kirkens særstatus.