S-profil: DF-kritik skader danske interesser

Når DFs Messerschmidt tordner mod det danske formandsskab, er det skadeligt for danske interesser, mener S-parlamentariker Dan Jørgensen, der oplevede, at Danmark ellers fik stor ros for sin indsats.

Dan Jørgensen (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Der var overvejende positive tilbagemeldinger til det danske EU-formandskab ved morgenens debat i Europaparlamentet.

Det siger det socialdemokratiske parlamentsmedlem Dan Jørgensen, der ærgrer sig over, at DFs Morten Messerschmidt benyttede lejligheden til at kritisere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den danske indsats som formandsland.

- Jeg synes, det er meget pinligt. Selv den britiske konservative gruppe, som er meget skeptisk over for EU, roser det danske formandsskab for kompetent håndtering, så jeg synes, det er dybt kritisabelt og pinligt, at Morten Messerschmidt for at lave personlig profilering går ud og kritiserer Danmark, siger Dan Jørgensen.

- Jeg vil faktisk sige, at det er skadeligt for danske interesser, så derfor undrer det mig. Jeg er selvfølgelig uenig med Morten Messerschmidt om meget, men jeg troede egentlig, han var patriot og gerne ville have, Danmark skulle gøre det godt ude i verden, men når han stiller spørgsmålstegn ved Danmarks evne til at lede formandsskabet, er det meget skadeligt for Danmark, siger han videre.

Ud fra reaktionerne i salen tror Dan Jørgensen dog ikke, at der er andre, der er enige i DFerens vurdering. Der var nemlig mange roser til Danmark.

- Det var en meget positiv tilbagemelding med rosende ord hele vejen rundt. Der blev lagt vægt på, at det var et formandsskab, der havde leveret konkrete resultater, siger Dan Jørgensen og henviser til, at der er kommet 250 konkrete tiltag igennem under det danske formandsskab.

- Jeg bed også mærke i, og det har jeg ikke oplevet i de otte år, jeg har været medlem af Europaparlamentet, at der var mange, som nævnte Nicolai Wammen ved navn og sagde, at europaministeren havde gjort det fantastisk godt. Der var også direkte politiske modstandere, som fremhævede Nicolai, det synes jeg egentlig er flot, siger Dan Jørgensen.

Især aftalen om det såkaldte energieffektivitetsdirektiv, der skal bringe energiforbruget i EU ned med 17 procent frem mod 2020, blev fremhævet af parlamentsmedlemmerne, lyder det fra Dan Jørgensen.

- Af de 250 ting, der er blevet afsluttet, er det klart, at nogle af dem bare bliver afsluttet, fordi det tidsmæssigt passer med der, hvor Danmark har formandsskabet, men lige med det, tror jeg, at de fleste var enige om, at det var en rigtig flot indsats for Danmark, der gjorde, at den blev hevet hjem, siger Dan Jørgensen om tiltaget, der ventes at skabe flere millioner job frem mod 2020.

- For mig er det det flotteste enkeltstående resultat, Danmark har leveret, siger han.