S-profil: Det er en ubehagelig dag at være politiker

Ifølge forsvarsminister Peter Christensen må de danske kampfly i særlige tilfælde bombe i Syrien og Irak, selv om det vil koste civile tab. Det er partierne bag missionen med på, men som Socialdemokraternes forsvarsordfører siger: »Det er et af de tilfælde, hvor det ikke er rart at være politiker.«

Aftale om 27 F-35 kampfly er på plads Høring om kampfly
Foto: Liselotte Sabroe. ARKIVFOTO. Forsvarsminister Peter Christensen og regeringen er parat til at leve med, at de danske kampfly dræber civile under bombardementerne af Islamisk Stat-krigerne i Syrien og Irak.
Læs mere
Fold sammen

Forsvarsminister Peter Christensen og regeringen er parat til at leve med, at de danske kampfly dræber civile under bombardementerne af Islamisk Stat-krigerne i Syrien og Irak.

Det underrettede forsvarsministeren Folketingets udenrigspolitiske nævn om tidligere i dag, og selv om det er en meget usædvanlig, vidtgående og også kontroversiel beslutning, er der opbakning fra de af Folketingets partier, der støtter Danmarks deltagelse i krigen mod Islamisk Stat.

Det gælder blandt andre Socialdemokraterne, men partiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen understreger, at det ikke er en nem beslutning.

»Det her er et af de tilfælde, hvor det ikke er behagelig at være politiker,« siger Henrik Dam Kristensen, der dog understreger, at den forøgede risiko for civile tab allerede stod klart, da Folketinget behandlede beslutningsforslaget om at sende de danske kampfly i krig i Syrien og Irak.

»Det er også derfor, at der nu er lavet et ekstra værn, så det ikke er vore folk i Syrien og Irak, der alene skal beslutte, om der i en given situation skal bombes,« påpeger den socialdemokratiske forsvarsordfører.

I den slags tilspidsede situationer skal forsvaret herhjemme første rådgives – eller som forsvarsminister Peter Christensen forklarede efter nævnsmødet:

»I sådan et tilfælde vil det være en højtstående militærperson på generalniveau, der træffer den endelige beslutning,« siger Peter Christensen.

Afvejning af følgeskader

Den forøgede risiko for civile tab skyldes især, at Islamisk Stat har forskanset sig i civilbefolkningen, og at kampene mod Islamisk Stat nu rykker ind i større byer som Mosul i Irak og Raqqa i Syrien. Og det har fået regeringen herhjemme til at indføre en procedure, som betyder, at kampfly i særlige tilfælde må bombe i områder, hvor man på forhånd ved, at der vil være civile tab.

Men det kan kun ske i de tilfælde, hvor forsvaret ud fra det såkaldte proportionalitets-princip vurderer, at det er nødvendigt at bombe uanset civile tab.

»Det er en del af krigens udfordringer. Man kan være i en konkret situation, hvor målet er så afgørende rent militært, at man afvejer følgeskaderne op mod selve målet,« siger Peter Christensen til Ritzau.

»Skræmmende«

SF, der ikke har stemt for Danmarks krigsdeltagelse i Syrien og Irak, kalder det »skræmmende og bekymrende«, at forsvarsministeren ser sig nødsaget til at orientere nævnet om udsigten til civile tab.

»Det tyder på, at han faktisk kalkulerer med, at det vil ske,« siger SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

»Forsvarsministeren har nu sørget for at dele ansvaret med de andre partier, så de ikke brokker sig, hvis det kommer til civile tab,« siger Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører i Enhedslisten, der heller ikke har stemt for det danske krigsbidrag.

Han vil bede forsvarsministeren om at oplyse, hvor mange civile tab, der indtil videre har været i Syrien og Irak som følge af den amerikansk-ledede koalitions bombardementer af Islamisk Stat.

Og Holger K. Nielsen vil bede ministeren redegøre for, hvem der i en dansk sammenhæng har ansvaret for eventuelle krigsforbrydelser.

»Er det ministeren selv? Er det den person i forsvarets top, der godkender bombardementet eller er det piloten,« siger Holger K. Nielsen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den radikale forsvarsordfører, Martin Lidegaard, der i forbindelse med beslutningen om det danske krigsbidrag i april var yderst kritisk over for civile tab.

»Vores tilslutning til det her forslag er da helt betinget af, at Danmark fortsat kun bomber, når vi har den faste overbevisning, at vi ikke rammer civile mål. Og hvis man skulle ændre politik på det område, er vi ikke med længere«, sagde Martin Lidegaard dengang til Politiken.