S-politikere dumper bompengeudspil

Om igen. Storkøbenhavnske S-politikere møder minister med bastant krav: Udskyd betalingsringen.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun få uger før, at regeringen fremlægger et lovudkast for en betalingsring i København, afviser mange socialdemokratiske borgmestre og byrådsmedlemmer fra hele hovedstadsområdet på forhånd det bompengeforslag, som transportminister Henrik Dam Kristensen (S) er på vej med.

To tredjedele af de 89 socialdemokratiske lokalpolitikere, der har svaret i en undersøgelse foretaget af Berlingske Research, kræver i stedet, at regeringen helt dropper betalingsringen eller udskyder projektet, indtil der er råd til milliardinvesteringer i bedre kollektiv trafik og mærkbare takstnedsættelser.

Kun hver tredje af de adspurgte S-politikere mener, at den trængselspakke til 800 mio. kr., som ministeren har bebudet, er tilstrækkelig til at sikre, at borgerne har et reelt alternativ til bilen, når bommen går ned i 2014.

- Jeg mener ikke, det er fair at indføre betalingsringen på nuværende tidspunkt. Vi har i dag en kollektiv trafik, som ikke lever op til behovene, og som er urimelig dyr. Udbyg den kollektive trafik først. Derefter kan betalingsringen indføres, siger Claus Larsen (S), der er byrådsmedlem i Roskilde.

Godt halvdelen af S-politikerne frygter, at betalingsringen vil koste partiet stemmer ved kommunalvalget i 2013. Alligevel mener politisk ordfører i København Ikram Sarwar (S), at projektet bør realiseres nu, idet »trængsel og spildtid på vejene er et stort problem«.

Det samme mener transportministeren og afviser dermed at udskyde lovforslaget.

- Jeg ville da ønske, at der var råd til milliardinvesteringer, men statens underskud er 100 mia. kr. Nu vedtager vi en skattelov og øremærker samtidig trængselsafgifterne til infrastruktur i Storkøbenhavn de næste mange år. Og med de 800 mio. kr., der er afsat, kan vi også begynde at forbedre kapaciteten i togene og gennemføre andre ting, siger Henrik Dam Kristensen.