S-politiker til danske Erdogan-tilhængere: Flyt ned til »jeres elskede sultan«

Dansk-tyrkere er hykleriske, hvis de bliver boende i det danske demokrati efter at have stemt til præsident Erdogans fordel i Tyrkiet ved valget søndag. Det mener Lars Aslan Rasmussen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, som selv har tyrkiske rødder.

Lars Aslan Rasmussen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, opfordrer dansk-tyrkere, som stemte for forfatningsændringen i Tyrkiet til at tage konsekvensen og bosætte sig i præsident Erdogans enevælde.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har ingen respekt for tyrkernes valg.

Lars Aslan Rasmussen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, opfordrer ligefrem de tyrkere i Danmark, som stemte for forfatningsændringen ved valget søndag, til at bosætte sig i Tyrkiet, hvor de har været med til at udvide præsident Recep Erdogans magt betydeligt.

»Hvis man støtter det diktatur og en mand, som fængsler politiske modstandere og journalister. Og som undertrykker kunstnerisk frihed på alle måder, er det mere oplagt, at man flytter derned, hvor man kan sproget og deler værdierne,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Andolu stemte 60 pct. af de 11.000 dansk-tyrkere, som stemte ved valget, for den forfatningsændring, der nu og med et spinkelt flertal på i alt 51,3 pct. ifølge det officielle resultat tegner til at blive en realitet.

Forfatningsændringen lægger bl.a. op til, at Tyrkiets præsident skal kunne udpege og fyre ministre, udarbejde budgetter, udpege de fleste højtstående dommere og indføre undtagelsestilstand.

Lars Aslan Rasmussen, hvis far stammer fra Tyrkiet, har tirsdag sendt et åbent brev til Ekstra Bladets Nationen!, hvor han direkte spørger Erdogan-tilhængere i Danmark:

»Hvornår rejser I hjem til jeres elskede sultan?«

S-politikeren forklarer efterfølgende til Berlingske, at det i hans øjne er hyklerisk af dem at blive boende i en velfærdsstat med ytringsfrihed og sociale ydelser, når de stemmer for et diktatur.

»Det er vigtigt for mig at udstille hykleriet fra dansk-tyrkere, som stemmer på Erdogan: De vil jo ikke selv bo i det system. De kan for eksempel godt lide at sige deres mening på Twitter og andre sociale medier. Og det har de ikke mulighed for i Tyrkiet. Nej, det er ren dobbeltmoral,« siger han.

Når du bruger den slags formuleringer, tror du så, at du øger deres tilknytning til Danmark, eller sender du dem længere ind i armene på en person som Erdogan?

»Jeg håber, at nogle af dem tænker sig om og kan se hykleriet. Jeg mener i hvert fald, at det er meget vigtigt, at dem af os i den offentlige debat, som har tyrkiske rødder, er tydelige: At Tyrkiet er i gang med en farlig udvikling.«

Pola Rojan Bagger, som er mellemøstanalytiker hos Mellemfolkeligt Samvirke, forklarer tirsdag i dagbladet Information, at forskere i mange år har kunnet påpege, at tyrkere i Europa stemmer venstreorienteret ved valg i Europa og stærkt konservativt ved valg i Tyrkiet.

»Nu har man pludselig en tyrkisk præsident, der taler Vesten og EU midt imod. En præsident, der ikke er underkuet og hævder at have som politisk projekt at genrejse Tyrkiet som stormagt. Det er noget, der går rent ind hos tyrkiske minoriteter, som føler sig forfulgt i Europa,” siger Pola Rojan Bagger til Information.

S-politikeren Lars Aslan Rasmussen har tre delforklaringer på, at tyrkere rundt omkring i Europa i højere grad end vælgerne i Tyrkiet stemte for forfatningsændringen.

»For det første kommer mange af dem fra det centrale Anatolien og andre områder, hvor Erdogans parti altid har stået stærkt. For det andet har deres forældre svigtet i den demokratiske opdragelse af dem,« siger Lars Aslan Rasmussen og fortsætter:

»Jeg kan også se, at mange af dem, som skriver de meget ubehagelige ting til mig, er meget unge. For det tredje er det regeringens retorik. Mange af dem ser de kanaler, hvor man nærmest er en landsforræder, hvis man stemmer nej.«

Anerkender du, at en politiker som Erdogan kan give mange tyrkere en følelse af tryghed?

»Jeg anerkender, at man kan tro det. Men sandheden er, at der aldrig har været mere utrygt i Tyrkiet. Landet er i undtagelsestilstand. Mange sidder i fængsel i Tyrkiet. Der er voldshandlinger fra kurdiske kræfter og ISIS (terrororganisationen Islamisk Stat, red.). Tyrkiet er på ingen måde et mere sikkert land under Erdogan – tværtimod,« siger Lars Aslan Rasmussen.