S-politiker indgik omstridt aftale med fagbevægelsen

Benny Engelbrecht (S) modtog partistøtte fra fagbosser i Sønderjylland og indgik en omstridt aftale. Dele af fagbevægelsen er skuffet og mener, at Engelbrecht sagde ja til at arbejde for en bestemt politik.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) fik forud for valget i september 2011 en solid, rød håndsrækning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ti år med en borgerlig regering havde mange af arbejderbevægelsens faglige fodfolk fået nok.

Reformer af efterløn og dagpenge samt Socialdemokraternes løfter om en opblødning af forringelserne havde forstærket båndene mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen. Og ude i landet kunne flere af de socialdemokratiske spidskandidater mærke, at der var fornyet støtte at hente hos de gamle venner i arbejderbevægelsen.

I Sønderjylland havde den nuværende skatteminister, Benny Engelbrecht, tæt kontakt til de lokale fagbosser forud for valget i september 2011. En aktindsigt viser, at LO Sønderjylland leverede ydelser eller beløb for over 20.000 kroner i 2011, 3F Aabenraa betalte desuden annoncer, Dansk Metal i Sønderborg gav 5.000 kroner, stillede lokaler til rådighed og printede flere hundrede valgpjecer til Socialdemokraterne.

Beløbene var altså ikke svimlende, men den nuværende skatteminister fik en solid, rød håndsrækning i en vigtig stund. Sam­tidig indgik Engelbrecht en aftale med den lokale fagbevægelse.

Berlingske har talt med en række kilder i fagbevægelsen og hos Socialdemokraterne i Sønderjylland for at forsøge at rekonstruere forløbet op til det seneste folketingsvalg. Her står én ting soleklart: Op til valget indgik Benny Engelbrecht en aftale om, at han efter valgkampen ville stille op til et møde i kvartalet med den lokale fagbevægelse om den politiske situation.

»Ved sidste folketingsvalg forpligtede jeg mig på én ting, og det var, at jeg ville komme til møder efter valget tre-fire gange om året, når LO Sønderborg/Aabenraa inviterede til det,« forklarer Benny Engelbrecht.

Herfra er udlægningerne af aftalens indhold mildt sagt forskellige. Dele af den lokale fagbevægelse mener nemlig, at Benny Engelbrecht forpligtede sig på langt mere end at stille op til en håndfuld møder efter valget.

»Vi giver ikke noget uden at få noget«

Hans Hoffmann Lennartz, der er LO-­koordinator i Sønderborg Kommune, mener, at der mundtligt blev givet håndslag på noget politisk indhold til gengæld for støtten.

»Vi giver ikke noget uden at få noget,« forklarer han.

Hvad aftalte I, at han skulle gøre for at få støtte fra jer?

»Det var mange ting. Det var i særdeleshed vores lokale problemer omkring det grænseoverskridende arbejde. Hele det der chaufførarbejde, som går på, at vi mister arbejdspladser på vognmandsområdet hver eneste dag. Vi ser flere og flere bul­garere, rumænere og polakker, som kører de lokale lastbiler, og vognmændene udflager deres flåde. Det er hele den sociale dumping, der ligger i lokalområdet, hvor der kommer billig arbejdskraft ind over grænsen hver evig eneste dag. Vores arbejdsgivere i om­rådet er de første, som tager imod dem. Det er ud­huling af danske arbejdspladser,« siger Hans Hoffmann Lennartz og fortsætter:

»Det skal han selvfølgelig stå til regnskab for over for os, men også over for sine vælgere,« siger han og tilføjer:

»Vi vil have noget for pengene. Noget for noget. Det er princippet. Det her skal varetage medlemmernes interesser,« siger Hans Hoffmann Lennartz.

»Benny, det er det her, vi ønsker«

Jesper Lund, der er afdelingsformand for Dansk Metal i Sønderborg, fortæller lige­ledes, at aftalen også havde et politisk sigte.

»Der var flere lokalforbund, som sagde: »Benny, det er det her, vi ønsker. Hvis du vil arbejde for det her, så kan vi støtte dig.« Og det gjorde vi så,« siger den lokale Metal-formand og uddyber, at det blandt andet handlede om, at den nuværende skatteminister skulle arbejde for at øge fradraget på de faglige kontingenter, arbejde for mere åbenhed om partistøtte og lempeligere dagpengeregler.

»Vi synes, at vi har betalt for noget, som vi ikke har fået,« tilføjer Jesper Lund.Da Berlingske kontakter den lokale Metal-formand fire dage senere, har han en lidt anden udlægning af sagen. Nu pointerer Jesper Lund, at den økonomiske støtte ikke var direkte afhængig af de politiske drøftelser.

»Vi havde nogle ting, som vi syntes, han skulle arbejde med, og der har han sagt, at hvis I skriver de ting op, som I synes, jeg skal arbejde for, så er det dét, jeg vil arbejde for. Det var kampagnen, »Benny arbejder for dig«. Partistøtten er én ting, og kampagnen noget andet. Det (partistøtten, red.) er noget, som vi har givet uanset hvad,« siger Metal-formanden fra Sønderborg.

»Vi har haft nogle ønsker og en dialog«

Den lokale 3F-afdeling i Sønderborg havde tilsyneladende også indgået en aftale med Socialdemokraterne.

»Vi har indgået et samarbejde med Benny Engelbrecht fra Socialdemokraterne og Jesper Petersen fra SF, som går ud på, at vi bidrager med vores hjælp og gør reklame for dem således, at vi kan få dem valgt ind igen og helst som en del af en ny regering,« skrev den daværende formand for 3F Sønderborg, Joan Bech Jensen, i sin skriftlige beretning fra februar 2011. Det har dog ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra den daværende 3F-formand.

I den sønderjyske paraplyorganisation LO Sønderjylland mener formanden ikke, at der var noget politisk indhold i aftalen.

»Det er ikke sådan, at vi har en direkte politisk aftale med Benny om, at han skal arbejde for nogle ting, men vi har haft nogle ønsker og en dialog om, hvorvidt det var muligt at fremme det,« siger formand for LO Sønderjylland Jan Thomsen.

»Det afviste jeg fuldstændig blankt«

Noget tyder dog på, at den regionale LO-formand i 2011 forsøgte at få Engelbrecht til at forpligte sig på en mere snæver aftale.

Benny Engelbrecht afviser selv, at han har forpligtet sig til andet end at stille op til de kvartalsvise møder med den sønderjyske fagbevægelse, men han husker særligt ét møde forud for valgkampen, hvor blandt andre formanden for LO Sønderjylland var til stede. Her blev Engelbrecht efter eget udsagn tilbudt en skriftlig aftale med eksplicit politisk indhold, som de lokale fagbosser gerne så, at han forpligtede sig på.

»På det pågældende møde blev jeg forelagt et ønske om, at man fra LOs side ville komme med nogle ting, som jeg aktivt skulle arbejde for og gerne tilkendegive skriftligt, at det ville jeg forpligte mig til. Det sagde jeg nej tak til. Det ville jeg ikke, hvis det var en betingelse, at der hang valgstøtte sammen med nogle givne ting, som jeg så skulle arbejde for,« siger skatteministeren og fortsætter:

»Man talte direkte om et stykke papir, og det afviste jeg fuldstændig blankt,« forklarer han.Du nævner selv, at du ikke indgik en politisk aftale, men en aftale om, at du skulle komme til nogle møder. Men du laver en aftale, er det ikke et skråplan?»Jeg møder gerne sådan et fagligt bagland og drøfter noget med dem. Det har jeg altid gjort. Det synes jeg ikke, der er noget, som bare minder om odiøst i,« siger Benny Engelbrecht.

»Det kan udfordre demokratiet«

En af landets fremmeste partistøtte­eksperter, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er ikke helt enig.

»Jeg synes godt, man principielt kan diskutere, hvad det betyder for demokratiet, hvis der er nogen, som kan købe sig til en eksklusiv adgang til vores politikere. I dette tilfælde er det nogle fagforeninger. Er det særlig sundt i et demokrati, at dem med store pengepunge får en nemmere og eksklusiv adgang til politikerne? Det er noget, som kan udfordre demokratiet,« siger Roger Buch.

Socialdemokraternes modstander forud for næste valg, Venstre, går endnu længere:

»Det er første gang, at jeg hører om det her i forbindelse med folketingspolitikere. Uanset hvilken aftale han har lavet, strider det mod grundlovens paragraf 56. Der står det mejslet, at man ikke må være bundet af nogen anden forskrift end sin egen overbevisning,« siger V-næstformand Kristian Jensen.

Benny Åbenhed

At det netop er Benny Engelbrecht, der bliver kritiseret for at have indgået en valgaftale med sine økonomiske støtter, kan virke paradoksalt.

Inden han blev skatteminister, markerede Benny Engelbrecht sig som en af Folketingets mest kompromisløse fortalere for åbenhed om politikernes økonomiske interesser. 1. januar 2013 oprettede han sit eget lobbyregister, hvor han minutiøst fremlagde, hvilke interesseorganisationer og virksomheder han mødtes med i forbindelse med sit folketingsarbejde. Senere på året kritiserede han Folkemødet på Bornholm for at have udviklet sig til et kapløb om, hvilken lobbyist der bedst kunne påvirke politikerne.

»Det er en lobbyistfest i fadølshavet,« sagde han dengang.

Da Benny Engelbrecht tiltrådte som skatteminister, fortalte han, at han selv mente, at han burde hedde »åbenhed« til mellemnavn, fordi han ville bestræbe sig på at sikre mest muligt transparens omkring arbejdet i Skatteministeriet.

Engelbrecht, som på Christiansborg er kendt som en relativt trofast Helle Thorning-Schmidt-støtte, blev med over 8.400 personlige stemmer den mest populære socialdemokrat i Sønderjylland. Men noget tyder på, at han får sværere ved at få fagbevægelsens opbakning ved det kommende valg.

Formanden for metalarbejderne i Sønderborg fortæller, at flere af hans medlemmer er »frustrerede« og »føler sig røvrendt« efter valget.

»Rigtigt mange føler ikke, at de fik den vare, som de betalte for ved sidste valg. Det er blevet sagt, at hvis man ønsker noget, så vil vi se et resultat, inden vi sponsorerer noget,« siger afdelingsformand Jesper Lund.

Ifølge Hans Hoffmann Lennartz fra LO Sønderborg skal »regnebrættet gøres op«, før LO Sønderborg beslutter, om det vil støtte.

»Vi venter da kun på, at han sætter det på dagsordenen, at nu skal der være valgkamp: Hvad kan I tilbyde mig? Så vil vi selvfølgelig tage regneblokken frem og sige: Ja, det må vi jo snakke om, men vi må lige gøre regnebrættet op og se, hvad vi lovede hinanden sidst. Dér skal han da i skriftestolen. Selvfølgelig skal han da det,« siger han.