S-politiker: Imam-uddannelse skal værne mod rabiate prædikener

En dansk imam-uddannelse skal sikre, at myndighederne har styr på hvilke imamer, der prædiker i de danske moskeer - og hvad de prædiker om. Uddannelsen skal værne mod radikalisering af unge, siger socialdemokratisk lokalpolitiker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bør indføres en imam-uddannelse i Danmark, mener Lars Aslan Rasmussen (S), politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation. Udmeldingen kommer, efter nye tal fra Københavns Kommune ifølge Berlingske viser, at hovedstaden oplever flere radikaliserede unge som følge af den internationale konfliktoptrapning.

»Vi har et problem med radikaliserede unge, og hvis vi skal det problem til livs, så er vi nødt til at have nogle imamer, vi kan stole på. Det, der sker nu, er, at rigtig mange kører friløb, hvor de siger én ting til danskerne og en anden ting i moskeen. Derfor synes jeg, at det er helt legitimt at stille krav om, at man har taget en dansk imam-uddannelse på samme måde, som man tager en teologiuddannelse, hvis man skal være præst,« siger han.

Med en imam-uddannelse sikrer man, at de imamer, der prædiker i de danske moskeer, kan sproget, forstår det danske samfund og respekterer de grundlæggende værdier, forklarer Lars Aslan Rasmussen. Han mener, at Danmark bør gøre ligesom Tyrkiet:

»Hvis man skal være imam i Tyrkiet, kræver det en obligatorisk uddannelse. Og hvis man så prædiker noget fundamentalistisk eller fanatisk, så mister man muligheden for at forkynde, altså sin autorisation,« siger han.

Havde man en imam-uddannelse i Danmark, ville man også kunne undgå mange af de problemer, der er opstået i den omstridte Grimhøj-moske i Aarhus, mener socialdemokraten:

»Med en decideret uddannelse ville en imam, der støtter Islamisk Stat (IS), ligesom det er tilfældet i Grimhøj-moskeen, ikke kunne eksistere,« siger han.

Og når der tydeligvis er problemer i nogle moskeer, er det kun rimeligt, at man fra statens side går ind og kræver en uddannelse, før imamerne kan få lov til at forkynde i Danmark, mener Lars Aslan Rasmussen:

»Jeg ved godt, at der er andre trossamfund, men grunden til, at man skal stille et særligt krav til det muslimske, er, at det er her, vi oplever en radikalisering. Det er jo hverken blandt jøderne eller hinduerne,« siger han.

Lars Aslan Rasmussen vil også sikre, at rabiate imamer fra udlandet ikke kan komme til Danmark.

»I København har vi problemer med imamer, der kommer fra udlandet, og siger alle mulige sindssyge ting til de unge. Her bør vi følge Australiens eksempel, hvor man har sagt, at man ikke kan komme ind i landet og forkynde i moskeerne, hvis man har ekstreme holdninger,« siger han.

Alene sidste år havde Københavns Kommune 60 sager om unge københavnere i farezonen for at blive radikaliseret. Til sammenligning var der i alt 94 sager i de tre foregående år.