S på Christiansborg vrager overborgmesters hjemløse-udspil

Overborgmester Frank Jensens forslag om et transitprogram for udenlandske hjemløse i hovedstaden får en kold skulder fra Socialdemokraterne på Christiansborg.

»Vi støtter ikke forslaget, fordi det står i udlændingeloven, at hvis du ikke har et lovligt grundlag for at være i Danmark, så har du pligt til at rejse ud. Vi har jo ansvar for danske statsborgere, og der er alle mulige steder ude i verden, hvor andre lande må tage vare om deres egne statsborgere,« siger Socialdemokraternes retsordfører Ole Hækkerup (S) til TV 2 News. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke opbakning fra Socialdemokraterne på Christiansborg til et forslag fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), om at tilbyde flere sengepladser, lægehjælp og uddeling af mad til udenlandske hjemløse i København.

»Vi støtter ikke forslaget, fordi det står i udlændingeloven, at hvis du ikke har et lovligt grundlag for at være i Danmark, så har du pligt til at rejse ud. Vi har jo ansvar for danske statsborgere, og der er alle mulige steder ude i verden, hvor andre lande må tage vare om deres egne statsborgere,« siger Socialdemokraternes retsordfører Ole Hækkerup (S) til TV 2 News.

Han tilføjer, at hvis Danmark udvider antallet af personer, som har lov til at være i Danmark, så vil det betyde, at nogen får adgang til noget, som de ikke har adgang til i dag.

»Jotak, men vi ved jo også godt, hvad der sker. Det kan vi jo allerede se i dag - at der kommer nogen, der i virkeligheden spekulerer i det her system, kriminelle for eksempel. Og derudover så tror jeg også, vi får nogle, som bliver lokket til med gyldne løfter om, at det hele er fantastisk og man kan sagtens finde arbejde. Og sandheden er, at det kan man ikke. Hvis man kun kan rumænsk og ikke har nogen uddannelse, så er der ikke job til dem i Danmark,« siger Ole Hækkerup til TV 2 News.

Samtidig indrømmer han, at Danmark ikke kan forhindre eksempelvis rumænere i at være i Danmark, fordi de er EU-borgere.

»I første omgang kan de jo sige, at de er her for at søge arbejde. Men hvis man for alvor skal have løst det problem, skal man finde løsninger i EU-regi,« siger Ole Hækkerup.

Udover en seng at sove i, noget mad og lægehjælp foreslår Frank Jensen også, at de udenlandske hjemløse får råd og vejledning i at søge job eller hjælp til at rejse tilbage til hjemlandet.

Men også de Konservative i Københavns Borgerrepræsentation vender tommelfingeren nedad til overborgmesterens transitprogram.

»Det er selvfølgelig virkelig ubehageligt at skulle sige nej til at hjælpe folk på gaden. Men det vil helt uden tvivl trække flere hjemløse herop, hvilket vil give mere kriminalitet og mange andre problemer. Det vil gøre København til europæisk socialkontor og vil være en stor fejl,« skriver Rasmus Jarlov (K), der er politisk leder for Konservative i København, i en skriftlig kommentar.