S-ordfører roser Løkke: Uanset om regeringen er rød eller blå er det altid godt med en trepartsaftale

Socialdemokraterne glæder sig over, at regeringen og arbejdsmarkedets parter har landet en trepartsaftale.

ARKIVFOTO: Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det lykkes at indgå en trepartsaftale, er ros på sin plads, mener Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

»Det er et skridt i den rigtige retning, og det er også derfor, jeg siger tillykke med trepartsaftalen.«

Aftalen skal sikre, at der oprettes 8000 til 10.000 praktikpladser i virksomhederne frem mod 2025. En økonomisk pisk og gulerod skal sikre, at virksomhederne tager de lærlinge, de kan.

Det er den manøvre, der giver Leif Lahn Jensen troen på, at lønmodtagere, arbejdsgivere og regeringen vil nå i hus med ambitionen.

»Der er masser af virksomheder, der virkelig har taget ansvar ved at tage mange lærlinge. Stor ros til dem. Men der er også virksomheder, der ikke har gjort det - selv om det er deres kommende arbejdskraft,« siger S-ordføreren.

»At de skal betale, hvis de ikke tager lærlinge, det er yderst fornuftigt.«

Ud over en målsætning om tusindvis af ekstra praktikpladser indeholder aftalen også en mulighed for, at ufaglærte arbejdsløse kan uddanne sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft og modtage fulde dagpenge imens.

Hidtil har arbejdsløse kun kunnet modtage 80 procent af dagpengene, mens de uddanner sig. Tidligere på ugen foreslog Socialdemokraterne, at kompensationen skulle være 110 procent af dagpengesatsen.

Det seneste forsøg på en trepartsaftale fandt sted under den S-ledede regering i 2012.

Her lagde daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt op til, at lønmodtagerne skulle arbejde mere. Det blev blandt andet diskuteret, om helligdagen Store Bededag skulle afskaffes.

Fagbevægelsen endte dog med at trække stikket på forhandlingerne, blandt andet fordi det magtfulde fagforbund Metal var imod at sløjfe fridage.

Adspurgt om den nye trepartsaftale er tegn på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i bedre kontakt med fagbevægelsen end det traditionelle arbejderparti Socialdemokraterne, svarer Leif Lahn:

»Jeg vil bare gerne rose og være glad for, at de har landet en trepart. Uanset om regeringen er rød eller blå, så er det altid godt, når de tre parter sætter sig sammen og når en aftale. Det skal vi glæde os over.«

»Socialdemokraterne har et fremragende samarbejde med fagbevægelsen. Det har vi altid haft, og det vil vi også have fremover.«

Samme melding har fagbevægelsens repræsentant ved forhandlingsbordet LO-formand Lizette Risgaard:

»Når der bliver indkaldt til trepartsforhandlinger, så skal man komme. Denne gang var det muligt at lave en aftale. Det er det, der er vigtigt for LO.«

»Vi forhandler med den til enhver tid siddende regering. Og når der kommer en socialdemokratisk ledet regering, så vil vi være parate til trepartsforhandlinger igen.«

/ritzau/