S-ordfører oplever intet behov for trafiklobbyister

Kommunerne bruger lobbyister, når de skal fremme deres trafikinteresser, men glitrende rapporter om trafikprojekterne hjælper ikke nødvendigvis, lyder fra Socialdemokraternes transportordfører.

Landets kommuner hyrer lobbyister, der kan hjælpe med at bane vejen for motorveje, broer og tunneller. Det skal sikre kommunerne indflydelse på Christiansborg, når landspolitikerne skal tage stilling til lokale trafikprojekter. Men den professionelle hjælp burde slet ikke være nødvendig, mener transportordfører for Socialdemokraterne, Rasmus Prehn (S).

»Jeg mener ikke, at det er nødvendigt. Nogle af de bedste projekter er, når borgmesteren selv eller andre fra kommunen henvender sig direkte. Det kan være at køre en tur med borgmesteren for at se projektet,« siger han til BNB.

Selv om ordføreren ikke mener, det skulle være nødvendigt, bliver lobbyister brugt ude i kommunerne. Ifølge Jyllands-Posten, som har fået aktindsigt i kommunernes udgifter til eksterne lobbyister i perioden fra 2012 til nu, er der brugt penge på lobbyindsats i flere end ti forskellige projekter.

Blandt andet har Odense Kommune betalt bureauet Burson-Marsteller mindst 800.000 kroner i forbindelse med et letbaneprojekt. I Frederikssund Kommune har man blandt andet brugt lobbyister til at fremme en ny bro over Roskilde Fjord.

Selv om der bruges store penge på projekterne, er det ofte givet dårligt ud, mener Rasmus Prehn. Han oplever at få »glitrende« materiale fra kommuner, der vil præsentere deres projekter.

»Jeg vil næsten sige, at der er en tendens til, at jo mere glitrende materiale, jo mindre seriøst er det. Hvis man virkelig har et godt og seriøst projekt, så det taler det jo for sig selv,« siger han og påpeger, at kommunerne er blevet færre i administrationerne til at tage sig af projekterne. Derfor hyrer de folk ind til at varetage kontakten til politikerne, mener han.

»Vi har en fin dialog med kommunerne. Jeg tager det alvorligt, når der er en borgmester, der ringer eller vil mødes for at diskutere et projekt,« siger han.