S-ordfører: Olieselskaber presser Venstre i togsag

Ifølge Socialdemokraternes skatteordfører har udenlandske olieselskaber lagt en omfattende indsats for dagen i et forsøg på at bremse øget beskatning i Nordsøen og dermed regeringens togfond.

Udenlandske olieselskaber forsøger at forpurre regeringens togfond, der skal finansieres gennem øget beskatning af olieselskaberne i Nordsøen, mener Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandske olieselskaber forsøger at forpurre regeringens togfond, der skal finansieres gennem øget beskatning af olieselskaberne i Nordsøen

Det er budskabet fra Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S), der mener, at olieselskaberne med hjælp fra danske lobbyvirksomheder har haft held til at påvirke de borgerlige partier, særligt Venstre, til at modsætte sig planerne om togfondens finansiering.

»Den lobbyaktivitet, der har været fra nogle udenlandske olieselskaber via danske lobbybureauer, har aldrig før været så massiv som under den her sag,« siger Thomas Jensen.

Udmeldingen fra skatteordføreren kommer, efter Ekstra Bladet onsdag har skrevet, hvordan olieselskabet Hess har hyret bureauet KristiansenUlveman med de tidligere politiske toprådgivere Michael Kristiansen og Michael Ulveman i spidsen til at fremme selskabets sag.

Ifølge Thomas Jensen er de borgerlige partier i deres gode ret til at have en anden holdning en regeringen, når det kommer til beskatningen, men:

»Det er også vigtigt at holde sig for øje , at de har været modtagelige for den lobbyvirksomhed, der har været fra de her olieselskaber. Vi kan i hvert fald konstatere, at Venstre, som har trukket sig ud af forhandlingerne, er fuldstændig enig med Bayerngas og Hess om, at olieselskaberne ikke skal betale mere i skat for de naturressourcer, de trækker op af undergrunden ude i Nordsøen,« siger han.

Ifølge Thomas Jensen begyndte olieselskaberne at røre på sig umiddelbart efter regeringen blev dannet og man annoncerede, at det skulle laves et serviceeftersyn af den gældende nordsøaftale. Lobbyarbejdet blev intensiveret, da regeringen siden præsenterede planerne for togfonden, hvor øget beskatning i Nordsøen var central for finansieringen.

Er det ikke op til olieselskaberne at bestemme, hvordan de gerne vil bruge deres penge?

»Det er vigtigt at sætte fingeren på, når der kommer nogen med en masse penge i ryggen og prøver at påvirke den virkelighed, som vælgerne skal træffe deres afgørelse efter, og hele den her spinindsats har til formål at gøre, at danske borgere får færre penge ud af vores fælles naturressourcer,« siger Thomas Jensen.

Da Venstre forlod forhandlingerne om togfonden, pegede partiet på, at man var utilfreds med regeringens plan om at øge beskatningen i Nordsøen.

»Det her handler om arbejdspladser. Når regeringen vil opkræve næsten 28 milliarder kroner mere i skatter og afgifter fra Nordsøen, så koster det danske arbejdspladser. Det vil vi ikke være med til. Tiden er ikke til at gamble med danske arbejdspladser,« forklarede finansordfører Peter Christensen (V).