S-ordfører: Fagforbundene har ikke tiltro til os

Når flere fagforbund nu melder ud, at de forventer at trække partistøtten til Socialdemokraterne, så er det er en logisk konsekvens af at partiet ikke formår at løse dagpengeproblemet, mener Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen.

Arkivfoto. »Når vi ikke løser dagpengeproblemet før et valg, så er det op ad bakke også i valgkampen,« siger Jan Johansen (i midten). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når flere LO-forbund melder ud, at de forventer at trække partistøtten til Socialdemokraterne på grund af dagpengepolitikken, så er det helt logisk, mener Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen (S). Og det vil få betydning for partiet i en kommende valgkamp, mener han.

»Selvfølgelig betyder det noget for vores valgkamp, hvis vi ikke har økonomisk og moralsk opbakning fra fagforbundene. De har ikke tiltro til, at vi kan løse dagpengeproblemet. Og når vi ikke løser det før et valg, så er det op ad bakke også i valgkampen. Det er et hundrede procent sikkert,« siger han.

Fredag i Berlingske melder LO-forbund på stribe, at de enten vil droppe eller er langt i overvejelserne om at trække partistøtten til Socialdemokraterne på grund af frustration over S-toppen i den ophedede dagpengedebat.

Berlingske har kontaktet de forbund, som gav store beløb på over 20.000 kroner til Socialdemokraterne i valgåret 2011, og en stor del af dem gør det nu klart, at de forventer at lukke pengeoverførslerne til deres gamle allierede.

El-forbundets formand, Jørgen Juul Rasmussen, forklarer eksempelvis, at han sammen med et flertal i sin hovedbestyrelse har sendt en indstilling til vedtagelse på næste måneds forbundskongres om helt at droppe den mangeårige praksis med at give Socialdemokraterne økonomisk støtte. I stedet vil El-forbundet nu bruge pengene på kampagner med egne mærkesager.

Den økonomiske støtte har rødder i over hundrede års arbejderhistorie og hjalp senest Helle Thorning-Schmidt (S) ind i Statsministeriet ved folketingsvalget i 2011.

»Det er jo en logisk konsekvens af, at fagforbundene ikke kan se, at vi kan løse den gordiske knude med at så mange ryger ud af dagpengesystemet samtidig med, at man ikke kan genoptjene retten til dagpenge hurtigere,« siger Jan Johansen.

»Jeg ser det som en naturlig konsekvens af, at de er frustrerede over, at de ikke kan se en udvej og kan se at vi kan finde en løsning,« siger han.

Dagpengespørgsmålet kommer til at fylde i debatten på Socialdemokraternes kongres i Aalborg i weekenden. Og Jan Johansen håber, at problemet vil blive løst.

»Jeg håber på, at min regering kan se, at det ikke kun er et krav fra fagforbundene - det er et folkeligt krav, at de finder en løsning på dagpengeproblematikken. Jeg mener, at regeringen skal tage den her kritik alvorligt. Det er ikke kun fra fagforbundene, det er ude fra Danmark, man taler nu,« siger han.