S-ordfører: Drop slingrekursen, Venstre

Socialdemokraternes udlændingeordfører Mette Reissmann deler ikke frygten for et asylboom baseret på, at flere enlige asylansøgere kommer til landet. Hun mener, Venstre er på »slingrekurs«, når det gælder udlændingepolitikken.

Socialdemokraterne deler ikke Venstre-manden Jakob Engel-Schmidts frygt for et asylboom på baggrund af flere enlige asylansøgere.

Sådan lyder det fra partiets udlændingeordfører Mette Reissmann (S), efter at Venstres medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Jakob Engel-Schmidt (V), har udtrykt bekymring for et kommende asylboom.

Han begrunder sin bekymring med, at syv ud af ti personer, der søgte asyl i Danmark sidste år, var enlige.

»Vi ved af erfaring, at de vil søge familiesammenføring,« siger Engel-Schmidt.

Men det er andre faktorer, der afgør hvor mange mennesker, der banker på Danmarks dør, påpeger Mette Reissmann.

»Flygtningestrømmen til Danmark følger desværre med antallet af krige og konflikter i verden. Regeringen tilpasser situationen og reglerne til det, så vi kan sikre den rigtige balance mellem at tilbyde dem, der kommer hertil og banker på vores dør beskyttelse og på den anden side sørge for, at kommunerne kan følge med i forhold til boliger og integration,« siger Mette Reissmann i en skriftlig kommentar.

Hun henviser til, at regeringen netop har lavet en »ny og god aftale med kommunerne« om at huse asylansøgerne. I samme åndedrag opfordrer hun Venstre til at stemme for regeringens forslag om at stramme asylreglerne.

»Venstre skulle se at stemme for regeringens stramning på asylområdet i stedet for at have en slingrekurs,« siger Mette Reissmann.

Stramningen betyder, at krigsflygtningen, der ikke er individuelt forfulgte, kun vil få midlertidig opholdstilladelse i det første år og først derefter kan søge om familiesammenføring.

Men Jakob Engel-Schmidt er ikke overbevist om, at stramningen vil virke.

»Hvis Folketinget vedtager regeringens forslag, vil det kunne forsinke familiesammenføringerne. Men man skal være mere end grundigt naiv, hvis man tror, at der om et år er fred og fordragelighed i Syrien, så asylansøgerne vender hjem. Man laver bare en forsinkelse, og de her personer får deres familier herop,« siger Jakob Engel-Schmidt, der kalder det en konsekvens af, at regeringen har »gjort det både økonomisk og socialt mere attraktivt at komme til Danmark som asylansøger«.