S-ordfører: Dansk Folkeparti vil fjerne topskatten

En udtalelse om topskatten får Socialdemokraterne til at beskylde Dansk Folkeparti for kursændring. Selv afviser Dansk Folkeparti den udlægning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne beskylder nu Dansk Folkeparti for i ledtog med de borgerlige partier at ville fjerne topskatten og dermed foretage en markant politisk kursændring på skatteområdet.

Det er Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S), der mener, at Dansk Folkeparti er klar til at fjerne topskatten.

Ordføreren reagerer på en udtalelse, som Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), tirsdag er kommet med i Dagbladet Børsen i forbindelse med, at tre toneangivende økonomer har regnet sig frem til, at en fjernelse af topskatten er gratis - og endda potentielt kan medføre en økonomisk gevinst på 800 millioner kroner.

Til avisen siger Flydtkjær:

»Hvis den økonomiske videnskab begynder at sige, at det giver et overskud at fjerne topskatten, så er der ingen grund til at beskatte folk bare for at gøre det. Så kunne man eventuelt bruge de 800 millioner kroner til at lempe skatten i bunden.«

Noget af et nybrud fra Dansk Folkeparti, påpeger Thomas Jensen:

»Det, han siger, er jo, at hvis det kan lade sig gøre, så vil Dansk Folkeparti gerne være med til at fjerne topskatten. Jeg ser et Dansk Folkeparti, der sammen med de Konservative, Liberal Alliance og Venstre er på vej til at finde sammen om at fjerne topskatten, og det, synes jeg, er en helt forkert vej at gå for Danmark,« forklarer den socialdemokratiske skatteordfører og uddyber:

»De har sagt, at de vil være den lille mands beskytter, men sandheden er, at de i 00erne lagde stemmer til skattereformer, som gav store skattelettelser til de rigeste danskere samtidig med, at folk med små indkomster ikke fik noget. Nu kan jeg høre, at Dansk Folkeparti er på vej til at indtage sin gamle rolle.«

Finansministeriet har tidligere anslået, at det vil koste omkring 10,6 milliarder kroner at fjerne topskatten. Medregner man dynamiske effekter, bliver regningen 6,8 milliarder kroner.

I mandagens udgave af Børsen påpegede overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, vismand Claus Thustrup Kreiner og professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch, at hvis topskatten afskaffes, vil danskerne arbejde mere, og produktiviteten vil gå i vejret. Og det vil opveje tabet af de mistede indtægter fra topskatten.

Dansk Folkepartis skatteordfører afviser den socialdemokratiske udlægning.

»Det er ikke det, vi går til kamp for. Hvis der kommer penge til skattelettelser, synes vi, det er i bunden, der er det største behov,« siger Dennis Flydtkjær til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener dog fortsat, at det er nødvendigt at få undersøgt de tre økonomers beregninger, da de ligger langt fra dem, som Finansministeriet er kommet frem til:

»Der er nogle ting, vi skal have boret i i forhold til, hvordan vi fremadrettet foretager de her beregninger, for vi skal have det mest oplyste grundlag at tage beslutninger ud fra, og det er ikke vildt godt, at der er forskel,« siger Dennis Flydtkjær.