S-ordfører: Arbejdsløse skal tage ledige chaufførjob

Arbejdsløse danskere skal tage ledige job som lastbilchauffører, men de skal have hjælp af jobcentre og virksomheder til at finde jobbene, mener Socialdemokraterne.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Jobcentre og virksomheder skal blive bedre til at snakke sammen og vise de ledige vej ud af arbejdsløshedskøen.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S), efter at lederen af det private AMU-Center Dekra, Peter Laursen, i torsdagens Berlingske har udtrykt undren over, at der er 120.000 ledige, samtidig med, at der mangler 4.000 chauffører i Danmark.

»Vi har et problem, hvis der går arbejdsløse, og der er steder, hvor vi kan bruge de arbejdsløse. Det skal vi løse. Der er jo ikke grund til at tage udenlandsk arbejdskraft ind, når vi har arbejdsløse til at gå, og som kan tage de job,« siger Leif Lahn Jensen.

Han mener, der er flere forklaringer på, at de ledige ikke bliver dirigeret hen til de ledige job.

»Det kunne lyde som om, at han (lederen af det private AMU-Center, red.) ikke rigtig tog fat i jobcentret. Vi har før set arbejdsgivere, der ikke tager fat i jobcentret. Det skal de selvfølgelig, det er punkt ét. De arbejdsløse, der ikke har arbejde skal også arbejde, selvfølgelig skal de det. Der er ikke nogen, der skal gå med en ydelse og ikke ville tage et stykke arbejde. Så har vi også jobcentre, der har svært ved at motivere og finde de rigtige jobåbninger,« siger Leif Lahn Jensen.

Han mener, at beskæftigelsesreformen, som trådte i kraft ved årsskiftet, vil være svaret på problemerne, når den ellers er fuldt indarbejdet.

»Vi lavede en beskæftigelsesreform for at få jobcentrene til at være mere kontaktsøgende i forhold til virksomhederne og putte de ledige ind de rigtige steder. Det er begyndt at virke derude, men sikkert ikke nok endnu, og derfor er der store problemer derude endnu, og det kan godt være, der skal justeres endnu mere på sigt,« siger Leif Lahn Jensen, der dog ikke ser noget behov for at stramme rådighedsreglerne for de ledige.

»Prøv lige at hør her. Udover Norge så er vi det land i verden, der har de strammeste rådighedsregler. Vi ligger nummer to i verden. Hvis du spørger Joachim B. Olsen (LA, red.), så vil de sikkert stramme, men jeg tror på, at vejen frem er, at de her parter - arbejdsgivere, uddannelserne og kommunerne - bliver bedre til at snakke sammen og løse problemerne sammen med de ledige.«