S om Thulesen Dahl-melding: »Det er enormt positivt«

Mens Socialdemokraterne »kvitterer« for udmeldingen om endegyldigt at bryde med blokpolitikken fra DF-formanden, fatter Venstres politiske ordfører ikke Thulesen Dahls forelskelse i S.

Mens Nicolai Wammen (S) er meget positiv overfor Kristian Thulesen Dahls udmelding om at aflive blå blok, så er Jakob Ellemann Jensen (V) ikke just begejstret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Den bastante melding fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl om at bryde endegyldigt med årtiers tankegang om blokpolitik bliver i første omgang modtaget med klapsalver af Socialdemokraterne.
»Vi ser det som et konstruktivt indspark fra Kristian Thulesen Dahl. For os er de politiske mål og resultater afgørende. Og vi vil gerne kvittere for, at DF så klart melder ud, at de er mere optaget af at lave fornuftige politiske aftaler end at holde hånden under Lars Løkke Rasmussen for enhver pris. Det er enormt positivt,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen.

Midt under de afgørende forhandlinger om 2025-planen lægger Kristian Thulesen Dahl op til, at der etableres en alliance mellem Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne, som også har politisk pondus efter et valg. Et fremtidssyn Socialdemokraterne kan se perspektiver i. "Det er altid til gavn for Danmark, hvis de politiske partier kan enes om brede og
ansvarlige aftaler. Lakmusprøven på det må jo så være forhandlingerne om regeringens 2025-plan. Her har Dansk Folkeparti ligesom os opfordret til at lave en bred aftale uden topskattelettelser. Hvis Venstre skrotter deres planer om skattelettelser til de få på bekostning af vores alles velfærdssamfund, så er vejen banet for et fornuftigt samarbejde fremadrettet," siger Nicolai Wammen.

Tonerne er noget mere i mol fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, når det kommer til Thulesen Dahl visioner om at samle de tre største partier.
»Jeg har godt hørt om Thulesen Dahls forelskelse i Socialdemokraterne, og den undrer mig såre. Jeg må bare stilfærdigt minde om, at et af de områder, der betyder ganske meget for Dansk Folkeparti, nemlig udlændingepolitikken, den lempede Socialdemokraterne altså 45 gange, mens de sad i regering. Til gengæld har vi fået strammet gevaldigt op på samme område. Noget som socialdemokraterne pudsigt nok nu hævder er en god ide. Det kan godt være Thulesen Dahl har tillid til dét, men det har jeg ikke. Vi har mange gange hørt Socialdemokraterne love ét, når de er i opposition, og gøre noget andet, når de er i regering,« siger Jakob Ellemann-Jensen, der efterlyser konkrete planer fra bl.a. Socialdemokraterne. »Taget i betragtning at vi er de, der har fremlagt en plan for Danmark, synes jeg det virker noget præmaturt, at invitere Socialdemokraterne indenfor, så længe de ikke har en plan for noget som helst,« siger han.

Thulesen Dahls melding kan samtidig ses som en politisk ørefigen til Liberal Alliance, der under 2025-forhandlingerne står fast på kravet om at lette topskatten med fem procentpoint for alle danskere. Det ryster dog ikke partiets politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll.
»Hvis man kun skal tage udgangspunkt i, hvad der er flertal for i Folketinget, så kunne vi passende have et magistratstyre, hvor der sidder nogle professorer på ministerposterne og bestemmer, hvordan forslagene i Folketingssalen ser ud. Så er der ingen grund til at forhandle.«