S om skoleudspil: Det er ren ideologi

På hele tre centrale punkter udelukker uddannelsesordfører Christine Antorini (S) tilslutning til folkeskoleoplæg.

Amager Fælled Skole dannede rammen om regeringens præsentation af skolereform Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det politiske klima mellem regeringen og Socialdemokratiet er iskoldt forud for folkeskoleforhandlingerne.

S nedlægger på forhånd veto mod tre af de centrale punkter i regeringens folkeskoleudspil. Dermed tyder meget lidt på, at det vil lykkes for undervisningsminister Tina Nedergaard (V) at holde sammen på den nuværende forligskreds, hvor Socialdemokratiet og Venstre har været med i snart sagt 100 år.

-- Udspillet indeholder tre forslag, der hviler på ren ideologi. Det første er at fjerne loftet på max 28 elever, så er er frit slag til større klasser. Det andet er frit slag til at gennemføre den gammeldags niveaudeling i a-klasser og b-klasser. Det sidste er offentliggørelse af test og rangordning af skoler. Al international og dansk forskning siger, at de tre forslag vil svække fagligheden, siger uddannelsesordfører Christine Antorini (S).

Udspil: I 2020 er folkeskolen top 5 i verden

Hun afviser helt kategorisk, at Socialdemokratiet kan gå med på bare et enkelt af disse forslag.

-- De her tre ting vil vi selvfølgelig ikke ændre på. Vi vil selvfølgelig ikke gå på kompromis i forhold til tre forslag, som alle, der arbejder med folkeskolen siger, at det vil svække fagligheden, siger Antorini.

Så hellere ryge ud af folkeskoleforliget?

-- Jeg kan ikke forestille mig, at de vil smide os ud af folkeskoleforliget. Jeg går ud fra, at Tina Nedergaard ser værdien i, at vi har brede folkeskoleforlig i 100 år, siger Antorini.

Men hvis hun ikke gør det?

-- Det er jo hendes valg. Men det vil ikke være til gavn for folkeskolen, hvis hun kører storkonflikt på folkeskolen. Det har den ikke fortjent.

På pressemødet opfordrede Tina Nedergaard kraftigt Socialdemokratiet og SF til at vise ansvarlighed i forhold til både SU- og folkeskoleforhandlinerne. Men Antorini afviser også blankt at fjerne cafepengene på SU-området for at skaffe finansiering til folkeskolen.

-- Vi vil ikke være med til at fjerne cafepengene. Vi går ind i SU-forhandlingerne med det formål at ændre to ting. At flere unge gennemfører en videregående uddannelse hurtigere. Det er målet for os. Det er ikke, at de unge skal finansiere deres folkeskolereform, siger Christine Antorini.

Tina Nedergaard svarer hårdt igen.

-- Jeg kan ikke tro, at man vil udnytte og misbruge i forligskredsen til bare at nedlægge veto, siger undervisningsministeren.