S og V uenige om Apple-effekten

Socialdemokraterne bruger mandagens solstrålehistorie om Apple, der kommer til Viborg, til at angribe Venstre: Se selv, det kan faktisk betale sig at gå forrest med grøn omstilling, lyder det fra S.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Apple vil lave et datacenter, der skal køre på 100 procent vedvarende energi i danske Viborg, så cementerer det én gang for alle, at det skaber vækst og arbejdspladser at være førende på klima- og energiområdet.

Så derfor kan Venstre nu endegyldig pakke sammen med deres snak om, at det er dårligt for erhvervslivet at tænke grønt, lyder det fra Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Jens Joel (S).

»Det her er et eksempel på, at vi får arbejdspladser, fordi vi er forrest. Så derfor giver det ingen mening, når Venstre og andre siger, at vi ikke skal gå forrest i EU. Venstre kalder det »tossegodt«, når vi laver en ambitiøs grøn omstilling. Men her kan man jo se, at der er rigtig mange arbejdspladser i det,« siger han.

Venstres ordfører på området, Lars Christian Lilleholt (V), forsvarer sig gerne mod kritikken fra Socialdemokraterne. Frygt ikke, Danmark vil fortsat være en førende nation på grøn omstilling med en borgerlig regering, lyder det.

»Danmark havde den største vækst i andelen af vedvarende energi nogensinde, da VK-regeringen var ved magten. Venstre ønsker også grøn omstilling, men i modsætning til Socialdemokraterne så ønsker vi også at bruge sund fornuft. Vi skal sikre grøn omstilling, men der skal også være plads til erhvervslivet,« siger Lilleholt.

Tidligere har partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) sagt til Berlingske, at han ikke er enig i, at investeringer i grøn omstilling kan skabe arbejdspladser. Og Lars Christian Lilleholt understreger også, at grøn omstilling ikke må ske på bekostning af produktionsarbejdspladser.

»Det er ikke bedst for vores forretningsliv, hvis vi jager virksomheder, der har stort energiforbrug og høje omkostninger, ud af landet med den ene hånd, og med den anden hånd får virksomheder ind, der skaber grønne jobs. Vi skal have begge dele,« siger han.

Socialdemokraterne har heller ikke noget problem med, at der er balance i tingene, understreger Jens Joel. Han konkluderer blot, at det faktisk godt kan svare sig for nationen, at være ambitiøs på det grønne område og gå forrest.

»Der er ingen grund til at acceptere at være middelmådige på det område, sådan som Venstre gerne vil. Det er noget vrøvl, at vi aldrig nogensinde skal stikke næsen frem eller gøre mere end det, EU beder os om,« siger han.

»Apples datacenter er et eksempel på, at man også vinder noget på at være forrest. Ude i verden er Danmark er kendt for grøn omstilling og grønne løsninger, og det er en grund til, at Apple har opdaget os. Det kan betale sig at have en know-how og være i en førerposition,« siger Jens Joel.

Datacentret medfører en investering på 6,3 milliarder kroner og forventes at skabe 300 arbejdspladser i Viborg.