Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Langt flere mennesker skal stilles til ansvar for deres hadefulde ytringer på internettet. Det mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, som sammen med SF åbner for ændringer af straffeloven og presseloven, hvis vi får en rød regering efter næste valg.
»De regler, der gælder i henhold til straffe- og presseloven, er opfundet i en tid før, der var blogs og debatfora på internettet. Meget få mennesker bliver stillet til ansvar for hadefulde ytringer på nettet, og jeg mener ikke, at en sådan omgangstone er sund for vores demokrati« siger Henrik Sass Larsen.
Efter den tragiske terrorhandling i Norge i fredags har der også i Danmark rejst sig en debat om, hvorvidt den hårde tone på diverse internetfora kan medvirke til at opildne til brug af vold.
»Det er dybt problematisk, hvis vi bare tillader hadefulde ytringer med henvisning til ytringsfriheden. Derfor vil vi nedsætte et ekspertudvalg med jurister og andre skriftkloge mennesker, som skal komme med en betænkning om, hvordan man bl.a. kan modernisere injurieparagraffen og presseloven,« siger Henrik Sass Larsen.
SFs retsordfører, Karina Lorentzen, bakker op om et udvalg, der kan kigge nærmere på lovgivningens rækkevidde.
»Langt hen ad vejen bekæmper man bedst hadefulde ytringer med dialog. Men især når det gælder injurier, har folk en meget dårlig retsbeskyttelse,« siger hun.
Allerede i dag er ytringsfriheden begrænset af racisme-, blasfemi- og injurieparagrafferne, og jurist Christoffer Badse fra Institut for Menneskerettigheder advarer imod yderligere indskrænkninger.
»De nuværende værktøjer i straffeloven er tilstrækkelige til at sanktionere hadefulde ytringer, som oftest forekommer på nettet, fordi enhver her er sin egen publicist. Men hvis man relaterer det til situationen i Norge, så er der brug for mere overvågning af nettet fra politi og efterretningsvæsen fremfor ny lovgivning,« siger Christoffer Badse.
Justitsminister Lars Barfoed (K) er også imod yderligere indskrænkninger af ytringsfriheden.
»Umiddelbart synes jeg ikke, der er behov for en ekspertgruppe. Vi må ikke gå for vidt i vores begrænsninger af ytringsfriheden, for så risikerer vi at gå terroristernes ærinde. Deres mål er at begrænse frihedsrettighederne i vores samfund,« siger Lars Barfoed.