S og R vil belønne grønne bilister

Socialdemokraterne er enige med Radikale Venstre, som vil belønne de miljørigtige bilister med gratis parkering og lavere registreringsafgift.

En elbil lades op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejerne af energieffektive biler, der udleder mindre end 65 gram CO2 per kørt kilometer og har minimal partikeludledning og støj, skal forkæles. Blandt andet skal de kunne parkere gratis og slippe for registreringsafgiften frem til 2015.

Sådan lyder et nyt forslag fra Radikale Venstre ifølge DR Nyheder.

Pernille Rosenkrantz-Theil, energiordfører for Socialdemokraterne, synes, forslaget er yderst positivt.

- Grundlæggende er jeg fuldstændig enig i, at vi skal have lavet en grøn revolution af det, vi putter ind i bilerne. Vi skal have både brintbiler, biogasbiler og elbiler ud at køre på vejene i stedet for benzin- og dieselbiler, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Og hun er enig i, at gratis parkering og lavere registreringsafgift er nogle af de værktøjer, man er nødt til at kigge nærmere på.

- Derfor synes jeg, de Radikales forslag er rigtig fint, siger hun.

Radikale Venstre foreslår yderligere helt at omlægge afgiftssystemet, så benzinslugere bliver dyrere, mens miljøbiler bliver billigere. Desuden vil partiet tvinge tankstationer til at opstille ladere til elbiler.

- Hvis det skal være realistisk, at folk skal køre på andet end benzin og diesel, kræver det jo, at man også kan tanke biogas, el og brint, når man er på en tankstation. Der er ingen tvivl om, at vi også skal ind og kigge på udbygningen af infrastrukturen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, som understreger, at hun synes, det er nogle gode og solide redskaber, der bliver foreslået:

- Man skal huske på, at der nu er biler, der kan tilfredsstille alle behov. Der er hurtige biler, store biler, lastbiler og familiebiler. Der er alle typer af biler nu, som kan køre ekstremt langt på literen, eller som kan køre på en helt anden type drivmidler. Så det, at vi ligger og kører rundt i »gammeldags biler«, det skal simpelthen til at være slut, og det betyder, at vi skal ind og bruge en stribe redskaber.

Regeringen og Folketinget skal til efteråret fordele 70 millioner kroner til grøn transport.