S og K i 100-årskrise

Både Socialdemokraterne og de Konservative holder landsmøde i weekenden, men der er skår i glæden. Begge partier står til laveste opbakning i næsten 100 år, viser Berlingske Barometers vægtede gennemsnit.

Folketingsvalg2011 - Partilederdebat fra DRs koncerthus tirsdag den 13. september - De 9 partiledere er på scenen over for 1800 vælgere i Koncerthuset. Her fra v.: Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Barfoed (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2011 oplevede Det Konservative Folkeparti det dårligste folketingsvalg siden partiets stiftelse i 1915. 4,9 procent af danskerne stemte i 2011 på partiet, men nu sender den aktuelle status i Berlingske Barometer K helt ned på 3,6 procent. Når Lars Barfoed lørdag byder sine delegerede velkommen på landsrådet i København er det med bevidstheden om, at partiet har en historisk lav opbakning.

Samme billede tegner sig i Aalborg, hvor Socialdemokraterne holder landsmøde. Med en stemmeandel ved valget for to år siden på 24,4 opnåede partiet det laveste resultat siden 1903. Barometeret tildeler lige nu partiet 18,9 procent af stemmerne, hvilket er markant under valgresultatet fra 2011. For et parti, der gennem størstedelen af det 20. århundrede har nydt tilslutning fra over 30 procent af vælgerne, er der tale om en vælgerlussing af historiske dimensioner.

Samlet står rød blok til 41,9 procent af stemmerne, mens blå blok har opbakning fra 58,1 procent.