S og Enhedslisten har kun stemt sammen hver anden gang de seneste fire år

Socialdemokratiet og Enhedslisten har kun stemt sammen hver anden gang de seneste fire år.

Stemmeligheden mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet har de sidste fire år blot været 46 procent. Det er markant lavere end de andre partier i den røde blok, der har stemt det samme som Socialdemokratiet i 65-75 procent af afstemningerne i samme periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Under de igangværende regeringsforhandlinger skal Mette Frederiksen (S) mestre opgaven at lande et regeringsgrundlag, som Enhedslisten såvel som De Radikale vil stå inde for, eller i hvert fald ikke sætte sig imod.

Og især De Radikale har – som blandt andet beskrevet i Information – haft mange ultimative krav, men ser man på, hvordan partierne i rød blok har stemt i løbet af de seneste fire år, tegner der sig et billede af, at Enhedslisten og Socialdemokratiet er de partier, der ligger længst fra hinanden.

Stemmeligheden mellem de to partier har nemlig blot været 46 procent.

Det er markant lavere end de andre partier i den røde blok, der har stemt det samme som Socialdemokratiet i 65-75 procent af afstemningerne i de seneste fire år. Det skriver Information.

Samtidig er det en stor forandring i forhold til sidste gang, både S og Ø var i opposition. Under den blå regering fra 2007 til 2011 stemte de to partier sammen markant oftere – nemlig i 70 procent af afstemningerne.

En del af forklaringen på denne udvikling er, at Socialdemokratiet ofte har stemt sammen med Dansk Folkeparti i den seneste periode, og at de har holdt en meget forsigtig linje, mener folketingsmedlem for Enhedslisten Jakob Sølvhøj.

»Det afspejler måske, at Socialdemokratiet har lurepasset noget i de sidste par år. Man har været meget forsigtige med at udstikke løfter eller pege mere præcist på, hvilken retning man vil i,« siger han.

Derfor håber han, at Mette Frederiksen som statsminister går mere aktivt efter at lave aftaler med Enhedslisten og SF, »og for den sags skyld også De Radikale og Alternativet«.

Socialdemokratiet forholder sig ikke til stemmeligheden med konkrete partier, men i et skriftligt svar til Information skriver folketingsmedlem Henrik Dam Kristensen om det samlede billede:

»Socialdemokratiet har arbejdet som et konstruktivt oppositionsparti i den foregående valgperiode, hvor vi på en række områder har lavet aftaler hen over midten i dansk politik. Og det vil selvfølgelig også afspejle, hvordan vi har stemt i folketingssalen.«

Stemmeligheden mellem Socialdemokratiet og De Radikale har omvendt været høj i samme periode. Partierne har stemt det samme i 75 procent af alle afstemninger i Folketinget.

»Det er et positivt afsæt for at finde en ny retning sammen for Danmark, både på det grønne, børn og unge, uddannelse, bekæmpelse af fattigdom og en ordentlig integrationspolitik, der respekterer mennesker som individer,« siger næstformand i De Radikale, Sofie Carsten Nielsen.

»Men der er gange, hvor Socialdemokratiet bare har fulgt med og stemt det samme som DF og Venstre. Og så er der jo finansieringen af det hele, hvor der formodentligt er lidt større uenigheder stemmemæssigt,« siger hun om de resterende 25 procent, hvor Socialdemokratiet og De Radikale ikke har stemt sammen.

SF har i samme periode stemt det samme som Socialdemokratiet i 63 procent af afstemningerne, hvilket altså er lavere end De Radikale.

»Jeg synes jo til tider, at Socialdemokratiet er et systembevarende parti. ’Det Danmark du kender’, er i virkeligheden et meget godt eksempel på, hvordan jeg opfatter dem,« siger politisk ordfører i SF, Jacob Mark, med henvisning til Socialdemokratiets kampagne af samme navn.

Blandt partierne i rød blok er det Enhedslisten og SF, der oftest har stemt det samme. Det har de gjort i hele 79 procent af alle afstemninger i Folketinget. Og det kommer ikke bag på politisk ordfører i SF, Jacob Mark.

»Vi har et stort værdifællesskab med Enhedslisten på stort set alle politiske områder, og det er dem, vi stemmer mest sammen med,« siger han og fremhæver EU og udlændingepolitikken som nogle af de få områder, hvor partierne adskiller sig.

Samme forklaring på stemmeligheden giver folketingsmedlem for Enhedslisten, Jakob Sølvhøj.

»Jeg er helt enig i, at vi har en meget høj grad af værdifællesskab med SF.«