S og DF om EU-indstilling: »Vejsidebombe«, der kan »ødelægge stram danske udlændingepolitik«

EU-Domstolens generaladvokat mener, at de danske regler for familiesammenføring af tyrkiske statsborgere er ulovlige. Det kan betyde, at tusindvis af sager skal genoptages. Støjberg: »Regeringen deler selvsagt ikke generaladvokatens vurdering.«

Mattias Tesfaye (S) er bekymret over torsdagens indstilling fra EU-Domstolens generaladvokat, der mener, at de danske regler for familiesammenføring af tyrkere i årevis har været ulovlige. Det kan i sidste ende betyde, at tusindvis af sager om familiesammenføring skal gå om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Christiansborg bliver det modtaget med hovedrysten, at EU-domstolens generaladvokat nu lægger op til, at de danske regler for familiesammenføring af tyrkiske familier er ulovlige.

Det kan potentielt ende med, at tusindvis af sager om familiesammenføring skal genoptages.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, kalder sagen for en potentiel »vejsidebombe mod dansk udlændingepolitik«, og han opfordrer regeringen til at »rydde skrivebordet og flytte al fokus til den sag«, så EU-Domstolen ikke følger generaladvokatens indstilling.

»Vi har ikke tabt sagen endnu, men klokken er altså fem minutter i 12 i den her sag. Jeg ved, at Lars Løkke Rasmussen i næste uge skal til Bruxelles, og her må han bringe sagen op og finde støtte hos andre EU-lande, så vi kan undgå en dom mod Danmark,« siger Tesfaye.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen kalder indstillingen for et »ordentligt knytnæveslag lige på kæben«, der potentielt kan »ødelægge den stramme danske udlændingepolitik«.

Martin Henriksen mener, at indstillingen fra EU-Domstolens generaladvokat kan »få katastrofale følger for den danske udlændingelovgivning«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Han vil afvente den endelig dom fra EU-domstolen, der ventes om nogle måneder, men det er dybt bekymrende, siger han.

»Jeg håber bestemt ikke, at EU-Domstolen vil komme med en dom, der går imod den stramme udlændingepolitik, vi har i Danmark. Hvis dommen falder ud mod Danmark, kan det få katastrofale følger for den danske udlændingelovgivning.«

Hvis EU-Domstolen kommer til samme konklusion, vil Martin Henriksen ikke udelukke, at man skal ignorere dommen.

Regeringen er ikke enig

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i en e-mail til Berlingske, skriver hun:

»Regeringen deler selvsagt ikke generaladvokatens vurdering. Det er vigtigt at holde sig for øje, at generaladvokatens forslag til afgørelse ikke er bindende. Vi afventer derfor EU-Domstolens afgørelse af sagen, inden vi begynder at spekulere i eventuelle konsekvenser.«

Tidligere har Naser Khader (K) har sagt, at »det vil være en underminering af vores stramme udlændingepolitik«.

Der er kun tale om et forslag til en dom fra EU-Domstolens generaladvokat, men det er til gengæld et ret klart svar. Den danske regering taber – ifølge generaladvokatens udlægning – en sag om et tyrkisk ægtepars familiesammenføring, og den sag kan få følger for mange andre.

Det har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklaret.

Ny restriktion

Tilknytningskravet var frem til 2017 en central del af den danske udlændingepolitik og blev brugt til at vurdere, om en familie havde størst tilknytning til Danmark eller til hjemlandet.

De tyrkere, der søgte om familiesammenføring, blev også vurderet i forhold til tilknytningskravet. Men det er ikke sikkert, at de skulle have været det.

For selv om Tyrkiet ikke er medlem af EU, gør en aftale fra 1960erne, at Tyrkiet og dets borgere på en række områder skal behandles på samme måde, som hvis landet var med i EU.

I 1980 slog en tillægsaftale også fast, at tyrkiske arbejdstagere ikke måtte få forringet deres vilkår på arbejdsmarkedet i europæiske lande.

Og det er med de to aftaler i hænderne, at generaladvokaten underkender de danske regler.

EU-Domstolens praksis for lignende sager har hidtil været, at begrænsninger kan tillades, hvis de kan »anses for at være begrundet i et tvingende alment hensyn til at sikre virkeliggørelsen af det forfulgte lovlige formål«.

Men generaladvokat Giovanni Pitruzzella mener således ikke, at begrænsningerne kan tillades. Han siger, at der helt klart er tale om »en ny restriktion«, som en stand still-bestemmelse fra 1980 forbyder.

Han har derfor indstillet til EU-Domstolen, at de danske regler har været ulovlige.

Tusindvis af sager

Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan det potentielt kan betyde, at op mod 8.000 sager om familiesammenføring med tyrkere skal genoptages.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har over for Folketinget forklaret, at det også kan få betydning for familiesammenføringer med borgere fra andre lande.

Fra 2004 til 2015 blev der ifølge Politiken givet over 14.000 afslag på ægtefællesammenføring.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har tidligere forklaret Folketinget, at hun afventede generaladvokatens indstilling med »stor interesse«.

Generaladvokatens udtalelse følges ofte af EU-Domstolen. Såfremt EU-Domstolen også går imod Danmark, vil sagen gå tilbage til Østre Landsret, der skal tage endeligt stilling til, om et tyrkisk ægtepar skal have genoptaget deres sag om familiesammenføring i Danmark.

Opdateres ...