S: Østarbejder-problemet er blæst op

Man skal passe på med at overdrive debatten om velfærdsturisme, mener Socialdemokraterne på baggrund af nye tal, der viser, at østarbejdere er en god forretning for den danske stat.

Velfærdsturisme har i den seneste tid været et af de varmeste politiske debatemner, men man skal passe på med at blæse problemet unødigt op, mener Socialdemokraterne.

Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser ifølge Berlingske, at østarbejdere hvert år sikrer den danske statskasse 900 millioner kroner, fordi de arbejder og betaler skat i Danmark, og det kan ifølge arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) være et vidnesbyrd om, at østarbejder-debatten er forskruet.

»Jeg synes, man skal passe på den debat, fordi så store er tallene heller ikke. Man skal ikke gå fuldstændig i sort. Jeg ser det ikke som et kæmpestort problem, men alligevel skal vi selvfølgelig følge udviklingen og hele tiden sikre os, at vores arbejdsmarked og samfund er, som vi gerne vil have det,« siger han.

Milliongevinsten fra østarbejderne understreger, hvor vigtigt det er med åbne grænser EU-landene imellem, mener Leif Lahn Jensen.

»Det nyder østarbejderne godt af, og vi nyder lige så godt af det. Der er en del danskere, der rejser ud og får nogle gode job i udlandet, og tallene viser, at vi har stor gavn af at have et åbent marked og åbne grænser,« pointerer han.

Opgørelsen fra DA viser, at hver enkelt østarbejder leverer et overskud til den danske statskasse på 16.000 kroner om året. Blandt andre Enhedslisten har pointeret, at gevinsten kunne være endnu højere, hvis regeringen i højere grad gik til kamp mod social dumping.

Leif Lahn Jensen mener dog, at regeringen allerede gør nok i det spørgsmål.

»Vi har lagt en fin linje ved at sige, at vi deler bekymringen, og at vi holder øje med det, men at vi stadig vil holde fast i et EU med åbne grænser. Vi synes, det er fint, at folk kommer hertil for at arbejde, men vi vil ikke acceptere, at man skal arbejde under kummerlige forhold og til en lige så kummerlig løn,« siger han.