S: Nye kampfly er nødvendige

Selv om et flertal af danskerne helst vil bruge 30 milliarder kroner på velfærd, så er det nødvendigt at bruge pengene på nye kampfly i stedet, mener Socialdemokraterne. Men vi er ikke i øget fare, understreges det.

Selv om et flertal af danskerne helst vil bruge 30 milliarder kroner på velfærd, så er det nødvendigt at bruge pengene på nye kampfly i stedet, mener Socialdemokraterne. Men vi er ikke i øget fare, understreges det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal bruge 30 milliarder kroner på nye kampfly, selv om et flertal af danskerne hellere så, at pengene gik til skoler og hospitaler, fastholder Socialdemokraterne.

En ny måling lavet af Gallup for Enhedslisten viser, at knap 60 procent af danskerne er enige eller overvejende enige i at droppe det planlagte indkøb af kampfly til fordel for renovering og forbedring af skoler, daginstitutioner, plejehjem og hospitaler. 30 procent er uenige eller overvejende uenige, mens cirka ti procent svarer »ved ikke«.

Men pengene kommer fra Forsvarets egne lommer og kan derfor ikke bare uden videre bruges på velfærd i stedet. Samtidig er bedre kampfly nødvendige, lyder det fra Socialdemokraterne.

»Der er øget aktivitet fra russisk side i og omkring Østersøen, og vi har set, at russerne er villige til møde os med militær magt. Så derfor er det vigtigt for os at have et så stærkt og beslutsomt forsvar, at ingen tør udfordre os. Og det får vi med de nye kampfly,« siger forsvarsordfører Annette Lind (S).

Hun understreger, at det er et bredt flertal i Folketinget bestående af alle partier pånær Enhedslisten, der bakker op om danmarkshistoriens største indkøb.

»Vi skal sikre, at Danmark forbliver et kerneland inden for NATO. Når vi har så stor øget aktivitet, som der er omkring Østersøen og øgede russiske overflyvninger, så er vi nødt til at have et øget sikkerhedsopbud,« siger hun.

Spørgsmål: Er det fordi, vi er i fare?

»Vi er ikke i øget risiko, men det er jo sådan, at der er øget aktivitet over Østersøen. Og vi skal være så stærke, at ingen tør udfordre os, så vi ikke kommer i væbnet konflikt. Det er »air policing« det handler om - at sikre danske territorium,« siger Annette Lind.

Folketinget skal snart drøfte et beslutningsforslag fra Enhedslisten, som pålægger forligspartierne mere åbenhed omkring flyindkøbet og sikrer, at Folketinget bliver orienteret om processen. Ligeledes har Enhedslisten indkaldt til en forespørgselsdebat i Folketinget for at drøfte, om Danmark overhovedet har brug for nye kampfly.