S: Ny regering må se på Storkorset

Dronningen må kræve Storkorset af Dannebrog tilbage fra Bahrains konge, mener R og EL. S venter på regeringen.

Dronning Margrethe besøgte i februar i år Bahrain,hvor hun tildelte Kong Hamad bin Isa al-Khalifa af Bahrain den næstfineste danske orden, Storkorset af Dannebrog. Det skete bare to uger før, at "Det Arabiske Forår" brød ud i Mellemøsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne vil lade det være op til den kommende regering at afgøre, om Dronningen skal tilbagekalde den orden - Storkorset af Dannebrog - hun tidligere på året tildelte Bahrains konge.

- Om vi skal kræve Storkorset tilbage? Det spørgsmål må det være op til den nye regering at tage en dialog med Hoffet om. Hvis Danmark vælger at gøre det, så vil det nemlig danne præcedens for, at vi blander ordner og politik sammen.

Det siger Socialdemokraternes fungerende udenrigsordfører, Jeppe Kofod.

Senest har Enhedslisten krævet, at Dronningen tilbagekalder ordenen, efter at en appeldomstol i Bahrains hovedstad, Manama, har stadfæstet livstidsdommen mod den danske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja.

- Men jeg vil også gerne understrege, at vi bør ikke fokusere på et stykke metal. Her og nu er jeg mere optaget af, at vi bruger de diplomatiske kanaler til at lægge pres på Bahrain for ikke blot at få løsladt danskeren, men også de andre, som helt urimeligt er blevet fængslet, siger Jeppe Kofod.

Dronning Margrethe tildelte kong Khalifa Danmarks næsthøjeste orden ved et officielt besøg i februar. Blot to uger efter rykkede "Det Arabiske Oprør" ind i Bahrain, hvor kongen svarede hårdt igen mod demonstranterne, og flere blev dræbt.

Dronningen og regeringen er siden blevet kritiseret for at se stort på dansk udenrigspolitik og værdier som demokrati og menneskerettigheder.

SF lovede inden folketingsvalget, at en kommende rød regering vil sætte en stopper for Dronningens hæder af diktatorer.

Ifølge Henning Fode, kabinetssekretær i det danske kongehus, er Hoffet i tæt kontakt med Udenrigsministeriet om, hvad der skal ske med ordenen.

- Der er begrænsninger på, hvad man kan foretage sig i øjeblikket, hvor der formentlig er en ny regering på vej, siger han og fortsætter:

- Jeg vil bestemt ikke afvise, at en ny minister vil tage det her spørgsmål op til overvejelse.

/ritzau/