S: Nedgørelse af folkeskolen medvirker til elevflugt

Folkeskoler lukker, mens privat- og friskoler popper op. Socialdemokratiet mener, folkeskolen bliver nedgjort.

Læs mere
Fold sammen

En fjerdedel af landets folkeskoler er lukket i løbet af de seneste 15 år. Imens er antallet af privat- og friskoler steget med 20 procent.

Det er ærgerligt, mener Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind. Hun tilskriver det blandt andet den offentlige debat.

- Man nedgør egentlig på mange måder det, der foregår i folkeskolen, lyder det fra ordføreren.

- Jeg synes, man skal tale folkeskolen op, fordi følgeforskningsrapporterne er utrolig positive. Forældretilfredsheden er 95 til 96 procent på trivsel, forhold til lærerne, og hvordan skolen er som helhed, siger hun.

Følgeforskningsrapporterne er baseret på et panel af elever, forældre og ansatte på skolerne. De følger op på implementeringen af folkeskolereformen.

Spørgsmål: Har I som politikere været for dårlige til at tale folkeskolen op?

- I hvert fald gør jeg fra talerstolen hver eneste dag, hvad jeg kan for at gøre en god folkeskole bedre. Det er helt klart mit mål nummer et i forhold til at være undervisningsordfører, siger hun.

Det er tal fra Undervisningsministeriets institutionsregister, som tænketanken Mandag Morgen har indsamlet, der viser udviklingen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I konkrete tal var der 1289 folkeskoler i 2016, mens der i 2001 var 1683.

En af årsagerne er, at flere skoler i landdistrikterne er blevet slået sammen til større skoler med flere elever. Men samtidig er antallet af elever i folkeskolen faldet, og der er kommet flere elever i privat- og friskolerne.

Og der er da også stadig plads til forbedring i folkeskolen, erkender Annette Lind:

- Vi har sat mange nye rammer i gang, og de skal implementeres. Det er skolerne rigtig godt i gang med, men det er klart, at ting tager tid.

- Vi skal for eksempel have implementeret den åbne skole, den understøttende undervisning og bevægelse lidt bedre, siger hun.

/ritzau/