S nægter at gå ind i 3F-konflikt

Socialdemokratiet nægter at gå ind i sagen om 3F, der ifølge borgerlige politikere bruger mafia-metoder i kampen mod et spisested.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre vil have pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), på banen i sagen, hvor 3F har truet med at stoppe udgivelsen af Vejle Amts Folkeblad.

- Jeg vil have hende til at banke fagbevægelsen på plads. Det kan simpelthen ikke passe, at fordi der er en faglig kamp, som man kan mene om, hvad man vil, at man så kan stoppe en privat virksomheds mulighed for at annoncere i et privat dagblad, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt, da hun er på ferie, men til Berlingske Nyhedsbureau siger Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn:

- Så længe det er lovligt, det de gør, vil vi ikke blande os. Vi mener, det er arbejdsmarkedsparterne, der selv skal finde ud af det.

Han forklarer, at Socialdemokraterne udelukkende forholder sig til, om noget er lovligt eller ej - og ikke til substansen af de enkelte stridigheder.

- Jeg fornemmer i det her tilfælde, at det er lovligt, og så vil vi altså ikke blande os. Desuden synes jeg også, at det er forkert af Venstre at blande sig, fordi det i rigtig mange år har fungeret godt at lade parterne selv finde en løsning, siger han.

Sagen begyndte, da spisestedet Restaurant Vejlegården opsagde sin overenskomst med 3F til fordel for Krifa. Efterfølgende har 3F blokeret spisestedet på forskellig vis, og nu har fagforeningen truet den lokale avis, Vejle Amts Folkeblad, med, at de ansatte på trykkeriet nedlægger arbejdet, hvis Restaurant Vejlegården annoncerer i avisen. Det har fået avisen til at stoppe spisestedets annoncering.

- Jeg er dybt chokeret over sagen. Det er metoder, der leder mine tanker hen på det gamle Østeuropa eller endnu længere væk, siger Michael Aastrup Jensen.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kalder 3Fs ageren for »mafia-metoder«, og arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti bebuder, at partiet vil have loven ændret:

- Det skal ikke være lovligt for en fagforening at lave blokader mod en virksomhed, der har tegnet overenskomst med en anden landsdækkende fagforening.

Også Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, er forarget:

- Det er helt forrykt, at 3F bringer regulære mafia-metoder ind i en faglig konflikt og på den måde tager en hel avis og dens læsere som gidsler.