S-minister i personangreb på Lars Løkke

Transportminister Magnus Heunicke (S) mener, det ser ud til, at Lars Løkke Rasmussen (V) drysser milliardgaver ud over de valgkredse, hvor Løkkes støtter fra formandsopgøret er opstillet. Venstre kalder det et forsøg på »karaktermord«.­

I marts tog trafikminister Magnus Heunicke­ (S) første spadestik til Holstebromotorvej­en. Foto: Johan Gadegaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I valgkampens slutspurt retter Socialdemokraterne nu et usædvanligt angreb på V-leder Lars Løkke Rasmussens person.

Transportminister Magnus Heunicke (S) mener, det ser ud til, at Lars Løkke Rasmussen bruger trafikmilliarder under valgkampen til at »betale tilbage« til de venstrepolitikere, som hjalp ham under sidste års formandsopgør i partiet.

Eksempelvis har integrationsordfører Martin Geertsen (V) på vegne af partiet meldt ud, at forprojekteringen af en københavnsk havnetunnel skal skrives ind i et eventuelt borgerligt regeringsgrundlag. Det studser transportministeren over, fordi Martin Geertsen ikke er ordfører på transportområdet. Til gengæld støttede han Løkke under formandsopgøret og stiller op i Københavns Storkreds, hvor havnetunnelen skal placeres, påpeger Magnus Heunicke.

»Jeg har bidt mærke i, at der de seneste uger er faldet nogle meget store lunser fra Lars Løkkes Rasmussens hånd. De venstrepolitikere, som Lars Løkke har været gavmild overfor med lunser i deres valgkreds, er jo pudsigt nok de selvsamme politikere, som holdt med Lars Løkke, da han var ved at blive væltet som formand. Jeg frygter, at Lars Løkke bruger det her til at betale tilbage til de personer, som hjalp ham under formandsopgøret i Venstre, og det er rent ud sagt vennetjenester,« siger Magnus Heunicke.

Helt konkret har Socialdemokraterne udfærdiget en liste over nogle af Venstres store politiske projekter, som er lanceret i eller op til valgkampen, og som er populære blandt vælgerne i de valgkredse, hvor Løkke-støtterne er opstillet.

Eksempelvis har Løkke været med uddannelses- og forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V) en tur i Vestjylland for at grave første spadestik til Søndervig Feriepark, hvor der har hersket tvivl om byggetilladelsen. Energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) er opstillet på Fyn, hvor Løkke inden valget meldte ud, at det skal være 40 procent billigere at pendle over Storebælt.

Magnus Heunicke studser også over, at Venstre har meldt ud, at partiet ønsker den såkaldte hærvejsmotorvej flyttet længere mod vest, fordi han mener, at det er sagligt mest rigtigt at lægge den mod øst for at aflaste E45.

Ifølge Heunicke betyder V-forslaget, at Løkke-støtten Troels Lund Poulsen, der er opstillet i Hedensted ved Vejle, får sit ønske opfyldt om at friholde naturområdet Vejle-ådalen fra at blive berørt af motorvejsprojektet. Til gengæld vil den mere vestlige motorvej gå forbi Herning, hvor Løkke-støtten Lars Krarup (V) er borgmester.

Det er så også her, at Løkkes udfordrer Kristian Jensen er opstillet.

»Karaktermord«

Hvis Løkke har placeret motorvejen efter, hvem der støttede ham under formandsopgøret, hvorfor skulle han så lægge den forbi Kristian Jensens valgkreds?

»Jeg kan forstå fra lokalpressen, at Venstre har gjort et stort nummer ud af, at det netop var Lars Krarup, som havde udøvet indflydelse på den beslutning,« svarer Magnus Heunicke med henvisning til en artikel i Herning Folkeblad, hvor Krarup forklarer, at han har været med til at arbejde på initiativet.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, mener, at Magnus Heunickes udmelding er et forsøg på et »karaktermord« på Lars Løkke Rasmussen.

Hun hæfter sig også ved, at Venstres ønske om at sløjfe en togbro over Vejle Fjord også står på Socialdemokraternes liste.

»Det er absurd at se en minister falde ned på så lavt et niveau. Han skylder en forklaring til de mange borgere omkring Vejle Fjord, som ikke ønsker broen, om, hvorfor det skulle handle om andet end saglige begrundelser. Jeg synes, at Socialdemokraterne har bevæget sig ned på et uhørt lavt niveau i forhold til, hvad vi har set tidligere i dansk politik,« siger Inger Støjberg, som mener, at sagen er et udtryk for, at Socialdemokraterne fører en personorienteret kampagne mod Løkke.

Berlingske har forelagt Magnus Heunickes udtalelser for valgforsker og professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager. Han mener, at angrebet er udtryk for en nøje planlagt socialdemokratisk strategi i denne valgkamp om at udstille Løkkes personlighed. Han advarer dog om, at angrebet er så hårdt, at det kan give bagslag.

»Det er jo nærmest for pænt at kalde det her politisk drilleri. Det ligner endnu et led i Socialdemokraternes forsøg på at få valget til at handle om personspørgsmål og troværdighed. Sådanne hårde angreb kan risikere at give bagslag. Men hvornår det sker, ved man aldrig helt,« forklarer han.

Afviser brug af ufine metoder

Magnus Heunicke afviser derimod, at han bruger ufine metoder i 11. time af valgkampen.

Er det her ikke bare et groft personangreb få dage før valget?

»Nej, for jeg ville ikke sige det her, hvis det bare var sket én gang. Det er gentagne gange igennem de seneste uger, at Lars Løkke er rejst rundt på den måde. Jeg synes, politik er for vigtigt til det her,« siger Magnus Heunicke.

Der er eksempelvis også nogle borgere i Vejleådalen, som ikke ønsker Vejlefjordbroen. Er det også usagligt?

»Nej, jeg har fuld forståelse for det. Jeg kan ikke huske et eneste tilfælde, hvor det ikke var sådan, at der ikke lokalt har været modstand i sådanne situationer, så der er ikke noget som helst usagligt i det. Men for os handler også om, at vi har ansvaret for de samlede samfundshensyn i Danmark, og dér er formålet, at vi skal have opgraderet vores tognet til gavn for alle i Danmark,« siger Magnus Heunicke.